zondag 27 maart 2011

Het belletje

Welk karakter heeft ons huis, vroeg ik Carine. Is het een huis waarin de keuken de baas is of waarin de gasten de baas zijn? Ze vermoedde een strikvraag en aarzelde. Het was echter helemaal niet als strikvraag bedoeld. Op de bar die de keuken van de living scheidt, stond een zilveren belletje. De bedoeling van mijn vraag: staat dat belletje daar op de juiste plaats? Als de keuken de baas is, dan wel. De kok roept daarmee de bediening op. Dat is de gewoonte geworden, de kok is voortaan de baas. Wanneer hij vindt dat de gasten moeten eten, rinkelt hij met het belletje.
Vroeger had het belletje een heel andere functie. Je rinkelde er aan tafel mee als je iets nodig had. De kok was volledig ondergeschikt aan het gerinkel, hij moest gewoon doen wat er van hem gevraagd werd. En wel subiet.
Vandaar: waar staat het belletje? In de keuken of op tafel? Je kunt eraan afmeten wat het karakter van het huis is en wie in het middelpunt moet staan. Carine en ik besloten om het belletje naar de tafel te verplaatsen, voor ons is een kok ondergeschikt aan de gast, ook als we zelf voor kok spelen. En zo heeft ons huis een belangrijke principiële beslissing genomen. Waar staat úw belletje?

1 opmerking:

  1. Oei, een 'teer' onderwerp, ik zou het 'belletje' op een meer neutrale plaats zetten en wel op de pass. Er vanuit gaande dat wit en zwart niet meer bestaan dan is de pass dus grijs. De bediening is minstens zo belangrijk als de keuken. De bediening krijgt door wat de gast wil en de keuken maakt........de bediening verwoord de wensen van de gast en de keuken speelt hierop in, ik zou het belletje in de pass plaatsen, maar meer als communicatiemiddel. De kok is inderdaad ondergeschikt evenals de bediening, maar de gast, het belangrijkst mag niet zelf bellen, de bediening moet communiceren met de gasten en de keuken en beide partijen moeten weten waar zij voor staan.....de gast en gastvrijheid. Belletje op de grens.....
    Privé zou ik het belletje anders plaatsen :-)))

    BeantwoordenVerwijderen