In de volksmond van de chefs zijn primeurgroenten de eerste soorten die in de lente verschijnen. Dat is helemaal niet zo. Met primeurs wordt bedoeld de allereerste exemplaren van elke soort. Het is een ware race tegen de klok geworden, die ooit in Parijs begon. Daar ontstonden groentenwinkeltjes met de aanduiding "Primeurs" hetgeen wilde zeggen dat de betreffende groentenman meedeed aan de race. De boeren hadden ontdekt dat hun groenten veel meer opbrachten als ze de eersten waren. Gesimuleerd door het veilingensysteem is het tegenwoordig een race die in heel Europa wordt geraced. Elke boer wil een goede prijs en die krijg je alleen wanneer het aanbod nog klein is. Dus is het een specialisatie geworden om de eerste te zijn. Maar ja, jouw planten willen niet automatisch harder groeien dan die van je buurman. Hoe los je dat op? Met kunstgrepen.
Kunstgrepen met een lange geschiedenis zien we bijvoorbeeld in de witloofteelt. Honderd jaar geleden al werden er complete centrale verwarmingsstelsels ondergronds aangelegd. Kolengestookt.
Met de jaarlijkse asperge race is het vind ik tot liederlijkheid gekomen. Eerst werden de aspergevelden van duizenden kilometers landbouwplastic voorzien. Toen alle boeren dat gingen doen, was er geen lol meer aan. Dus werden andere oplossingen bedacht. Men ging de asperges bovengronds in bakken telen, men bouwde kassen over de velden, men legde er grondverwarming in aan. Telkens kwamen de asperges vroeger op de markt. Maar zijn ze daardoor lekkerder geworden. Nee uiteraard. Alles in het leven dat je forceert, is slechter. De natuur zijn gang laten gaan is altijd beter.
Waarom willen we steeds vroeger asperges eten en daarvoor de hoofdprijs betalen? Het zit in ons ongeduld. We zijn kleine zeurende kinderen die niet kunnen wachten op sinterklaas. Maar zijn we daar goed mee bezig?
We betalen de hoofdprijs en nemen genoegen met minder kwaliteit, gewoon omdat we onszelf niet kunnen beheersen. Maar draai de boel nu eens om. Wacht tot de asperges uit hun koude grond schieten, met vele miljoenen tegelijk. Ze zijn dan op hun lekkerst en kosten vrijwel niets. Kortom: beheersing beloont.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten