maandag 7 november 2011

Bezig met drie boekenTerwijl het boek Tweede Overpeinzingen in druk is, ben ik nu bezig met het afronden van het volgende boek: Groeten uit Saint-Pompon. Het zal in drie talen (N-F-E) verschijnen.In de loop van tien jaar heb ik mijn Franse dorpje op de voet gevolgd en alle mensen in kaart gebracht die direct of indirect iets met de gastronomie van doen hebben. Ongeveer de helft daarvan verscheen vroeger in Saisonnier.
Het boek wilde ik indelen in seizoenen. Lente, zomer, hefst, winter. Plotseling besefte ik dat de herfst in de Périgord nauwelijks of niet bestaat, de zomer en winter lopen hier in elkaar over. De herfst is geen herfst maar een été indien, een indian summer. Dat begrip betekent hoogzomer met vallende bladeren. Wanneer de été indien in Saint-Pompon begint, is moeilijk te zeggen. In september is het er nog volop zomer. Het enige dat je aanvankelijk merkt, is dat de tractoren van de boeren niet meer zo vaak voorbij komen. En dat je schaduw elke dag een centimeter langer wordt. Op zeker moment, medio oktober, begint het steeds frisser te worden wanneer de zon onder is. Overdag is het dan nog vlot 30 graden. En dan langzaam maar zeker begint de natuur te kleuren. Dit is het mooiste moment, vooral omdat het daglicht een gouden kleur lijkt te hebben. Zelfs de hond van de buren lijkt van goud.
Het boek krijgt dus de hoofdstukken lente, zomer, été indien en winter, het woord herfst wordt verbannen.
Tussen deze kernhoofdstukken zijn drie andere hoofdstukken gepland:
Van Romeinen tot stoomtreinen: hierin komen alle onderwerpen van drieduizend tot honderd jaar geleden.
Wetenswaardigheden: alle onderwerpen van 99 jaar geleden tot nu.
Gastronomie: spreekt voor zich. Daarbij is ook ruimte gereserveerd voor de klassieke recepten die we bij de boeren optekenden.
De verschijningsdatum is nog niet bekend.

Tegelijk werk ik stap voor stap voort aan het boek over de Zoetwaterbotel dat volgens de planning begin september 2012 zal worden gepresenteerd op de Antwerpse boekenbeurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten