maandag 28 juni 2010

Eenvoud



We zijn momenteel in Frankrijk. De eerste weken is het altijd moeilijk om de gesofisticeerde noordelijke gewoontjes van je af te zetten. Gecompliceerd koken, whisky en een familiepak rennies... Maar na een tijdje kom je gelukkig in een andere fase terecht en merk je weer hoe simpel het leven kan zijn. De wijn kost hier 80 cent per liter en de soep nog geen dubbeltje. De twee samenvoegen is al helemaal een feest. De soep bestaat uit de meest voor de hand liggende tuingoenten. In Zuid-Frankrijk wordt geen bouillon gebruikt. De groenten worden gewoon aangezet in eendenvet en dat geeft met peper en zout een opmerkelijk mooi resultaat. Oud brood zorgt voor de nodige body. Bij het laatste restje soep in je bord giet je een scheutje rode wijn. Hier in de Périgord noemt men dat chabrol, in de buurt van Bordeaux zeggen ze chabrot. In de noordelijke gastronomie heb ik de chabrol nog nooit gezien. Probeer het gewoon een keer thuis en u zult versteld staan van het enorme effect dat de combinatie van soep en wijn geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten