dinsdag 8 juni 2010

La Sardinade


Iets wat je in de zomermaanden in heel Zuid-Frankrijk tegenkomt, is de sardinade. Hiervoor worden kersverse sardines (in hun geheel, zonder ingewanden) op de barbecue gelegd. De barbecue wordt gestookt met ceps de vigne, met het snoeihout van de plaatselijke wijngaarden. De sardines worden begeleid door aardappelen, in hun schil op dezelfde barbecue gepoft. Een tip: gebruik een grilletje dat je kunt omdraaien. Doe wat olijfolie op de visjes, gevolgd door wat tijm of een mengeling van provençaalse kruiden. Leg ze, zodra de visjes gaar worden, aan de rand van de barbecue op een minder hete plek en draai na vijf minuten om. Reserveer 350 tot 400 gram vis per persoon.
Zitten er dan geen graten aan? Als het grillen volgens de regels der kunst gebeurt, valt dat best wel mee. Maar alle Fransen vinden het prettig als er nog wat graatjes aan de vis blijven zitten. Dan kun je namelijk urenlang peuzelen, met peuzelende mensen rondom je. Want daar gaat het om: gezelligheid.
Serveer vooraf een salade en nadien wat kaas en een likijsje, de avond kan dan niet meer stuk. Het is een perfecte manier om een vriendschappelijke avond te organiseren die bijna niets kost en bijna geen tijd vraagt. Maar wél gezellig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten