vrijdag 11 juni 2010

Maar rookt België weer?

Zondag zijn in België de verkiezingen. Zoals voorspeld zal NVA grote sier maken, de christendemocraten zullen ongetwijfeld diep de dieperik in gaan. In wezen zullen de Vlaamse uitslagen ongeveer zoals in Nederland zijn. Maar Vlaanderen is geen België, er zijn namelijk ook nog Walen. En die Walen wahlen auf de socialisten. Dat laatste is niet verwonderlijk. In Francofonië is 48% van de beroepsbevolking in overheidsdienst. Dat komt omdat de machtige socialisten aan een bijzondere vorm van dienstbetoon doen: Stem op ons en je krijgt een leuk baantje. Dat gaat al honderd jaar zo. In die honderd jaar zijn er al heel veel leuke baantjes toebedeeld geweest. De Waalse socialisen komen pas over 104 jaar ten val: op het moment dat iedereen een mooi baantje heeft. Wan dan is stemmen op de PS niet meer nodig.
Hoe zal het er zondag voor de rokers aan toe gaan? Dat is volslagen onbekend. Want geen enkele Belgische partij heeft er (voor zover ik weet) een punt van gemaakt. Ze zijn uitsluitend bezig met BHV, met Brussel-Halle-Vilvoorde. Hebt u er als Nderlander al veel van gehoord, maar weet u niet wat het betekent? Dan geef ik hier even een korte uitleg.
België bestaat uit 3 taalgebieden (Nederlands, Frans, Duits) en 4 regio's (de 3 taalgebieden plus Brussel, die elk hun eigen parlement hebben). Iedereen mag alleen kiezen voor kandidaten van zijn bloedeigen regio. Je mag dus als Vlaming niet op een Waalse vriend stemmen of andersom. Zelf is het zo dat de Vlaamse media geen enkele aandacht aan de andere regio's schenken, of andersom. Bij de vorige staatshervorming is een foutje geslopen. Daardoor mogen de mensen in het Vlaamse kiesarrondissement Halle-Vilvoorde (uniek voor België) op zowel Nederlands- als Franstaligen stemmen. En laat daar nu juist veel Franstaligen wonen. De hoogste Belgische rechtbank heeft dit nietig verklaard, maar dat wil nog niet zeggen dat de francofone politici dit slagroomtaartje willen laten gaan.
Dan zit er in Vlaanderen nog een diep gevoel. Vroeger, toen Wallonië vanwege zijn steenkool en staal rijk was, werden de Vlamingen stelselmatig onderdrukt. Mensen van mijn leeftijd weten dat je vijfig jaar geleden nog als Vlaams boertje plosteling Frans moest gaan praten als je in het leger zat. Je werd de grond in gestampt. Vlamingen werden ronduit geminacht en kwamen zelfs niet in aanmerking voor overheidsjobs. In de Waalse mijnen werkten nauwelijks Walen, dat waren vooral arme Vlamingen en Italianen. Hoeveel is alles veranderd. De Walen zijn straatarm geworden en de Vlamingen stinkend rijk. Zelfs is Vlaanderen de allerrijkste regio van Europa, waar zelfs Nederland (per hoofd van de bevolking) in de verste verte niet aan kan tippen. In de praktijk zijn de Vlaminen echter niet zo rijk, want ze moeten de arme Walen ondersteunen. Dat vinden de Vlamingen niet leuk, want reken maar uit. In Wallonië is zoals gezegd 48% in dienst van de overheid. Maar daarnaast is ook nog eens 16% werkloos en de rest met pensioen. Dat moet allemaal door Vlanderen betaald worden, elk jaar opnieuw. Dat doet pijn. De pijn zou wellicht draaglijk zijn, mochten Waalse politici niet nog steeds denken dat ze een eeuw geleden leven.
De Vlamingen pikken het niet langer, ze willen verandering. Vandaar dat op dit moment de NVA volgens de voorspellingen de grootste partij wordt. Van NVA boegbeeld De Wever mag gezegd worden dat hij een IQ heeft dat de 150 overstijgt. Briljant in zijn denken, briljant als debater. Hij wil een Vlaamse staat, maar niet via revolutie maar op termijn. De Walen schrikken zich een hoedje en daarom alleen zou ik voor NVA stemmen. Krijgt Bart De Wever de Walen onder de knie? Dan krijgt hij van mij een standbeeld.
Maar daar is niet alles mee gezegd. Ik, en velen met mij, hebben Waalse vrienden. De tegenstellingen die in de politiek leven, leven niet in de praktijk. Vlamingen en Walen, wanneer wij met elkaar een pint pakken, begrijpen we niet goed waar het allemaal over gaat. In mijn tweede woonplaats Frankrijk moet ik dan ook voortdurend uitleggen dat de zaken anders zijn dan op tv gepresenteerd. Wij Vlamingen en Walen zouden graag in politiek opzicht leven zoals we in de paktijk met elkaar leven. BHV is als gewone mensen onderling nooit een discussiepunt. Afsplitsen evenmin.
Gaan Vlaanderen en Wallonië straks uit elkaar? Als het aande politiek ligt, ja. Maar niet als het aan de gewone mensen ligt. We zijn immers vrienden.
Wat moet er dan gebeuren? Ik hoop persoonlijk dat Bart De Wever en zijn NVA héél veel stemmen krijgen. Het is kennelijk de enige manier om de Waalse politici ervan te overtuigen dat er iets moet veranderen. De Walen hebben immers niet, zoals vijftig jaar geleden, de alleenheerschappij. Laten we elkaar voortaan gewoon respecteren, dat is de basis van alles. Maar daarmee is het probleem van de rokers nog niet opgelost, of ze nu Waal zijn, Brusselaar of Vlaming...

1 opmerking:

  1. Ik ga niet reageren op de politieke stellingnames, wel even wat feitelijke onjuistheden rechtzetten.
    België heeft drie regio's en geen vier. De Duitstalige gemeenschap heeft geen eigen regio, maar maakt deel uit van het Waals gewest.
    Vlaanderen is niet het rijkste gebied van Europa, Luxemburg en Londen staan daar nog ver boven.
    Ook de Waalse arbeidscijfers lijken me wat tendentieus, maar dat zal ik maar als een politieke stellingname beschouwen, zeker?

    BeantwoordenVerwijderen