zaterdag 5 juni 2010

Overpeinzingen: Piepende banden


Het is terrasjesweer, maar dat wil niet zeggen dat iedereen onder een parasol gaat zitten. Sommigen hebben namelijk een Harley Davidson gekocht en draaien voortdurend rondjes om de kerk. Daarmee willen ze het publiek imponeren. Af en toe geven ze wat extra gas, want dat knalt zo lekker. Dat ontlokt mij een nieuwe overpeinzing.
Die Harley rijders zijn zielepietjes van de bovenste plank. Ze hebben een immitatie gekocht (alle Harleys zijn immitaties van een vroeger product) en voelen zich hele grote jongens. Met wat extra lawaai van de knalpot zijn ze meteen ook twintig jaar jonger. Denken ze. Tussen al die bejaarde tieners zie je ook wel eens een andere motorrijder, die geen rondjes om de kerk draait. Je ziet hem maar je hoort hem nauwelijks. Dat komt omdat hij een èchte motorfiets heeft, een zware BMW.
De twee motortypes zie je ook bij auto's. Er zijn jonge gasten die hun derdehandsje helemaal blinkend hebben gemaakt. Bovendien heb ze een spoiler plus aluminium velgen gemonteerd en een gaatje in de uitlaat gemaakt. Ook zij draaien imponerende rondjes om de kerk. In de bocht laten ze hun banden piepen, want dat klinkt heel snel. Ook zie je wel eens een échte powerauto. Die hoor je nauwelijks, de banden piepen niet.
Motoren en auto's, de verschillende soorten kom je ook in de gastronomie tegen. Sommigen maken heel veel lawaai. Het zijn immitaties waarmee men het publiek probeert te imponeren. Anderen hebben echte pk's. Ze voelen geen behoefte om zich uit te sloven, ze zijn wie ze zijn.
Zeg nu eens eerlijk. Laat ú zich door knallende uitlaten, spoilers, aluminium velgen en piepende banden imponeren? Welnee. U glimlacht vertederend om die onnozeligheid. Maar voor stille pk's hebt u respect. Ook in de gastronomie.

1 opmerking:

  1. Ik rij ook motor maar zit ook graag onder de parasol hoor! Beide lekker.

    BeantwoordenVerwijderen