maandag 14 november 2011

Goed nieuws voor de mensheid


Eerst even wat geschiedenis over stevia. Dat is een plant die in Zuid-Amerika in het wild groeit, de indianen gebruiken hem al vele eeuwen als zoetstof, bijvoorbeeld in hun maté. Ook in Europa was het plantje verkrijgbaar om zoete dingen mee te doen, niemand keek er echter naar om. Jan Geuns, professor Functionele Biologie aan de Universiteit van Leuven, verdiepte zich in dit zoetje en maakte in 1998 een kapitale psychologische fout. Hij diende bij het Belgische Federale Voedselagentschap een aanvraag in om stevia als voedingssupplement te erkennen. Meteen brachten de fabrikanten van kunstmatige zoetstoffen hun kanonnen in stelling. Er wordt gefluisterd dat ook de lobby van de suikerindustrie daarbij betrokken was. Logisch eigenlijk, want stevia zou wel eens een grote bedreiging kunnen zijn voor suiker en chemische suikervervangers. De lobby kreeg het voor elkaar om stevia in heel Europa verboden te krijgen. De Belgische overheid ging op pad om diverse plantages met de grond gelijk te maken, of het de heroïneproductie zelf betrof. Er zou zogenaamd onvoldoende wetenschappelijk bewijs zijn dat stevia gezond zou zijn. Volstrekte apekool uiteraard, want ook van Vlaams en Brusselse spruitjes is dat nog nooit aangetoond. Daarmee zien we maar weer eens dat het federale voedselagentschap een door ons betaalde geheime politie is die door lobbies wordt aangestuurd.
In diverse landen was stevia gewoon toegelaten. In de VS en Japan werd en wordt Coca Cola light ermee gezoet. Frankrijk had genoeg van het Europese verbod en ging stevia op eigen houtje toelaten. De suiker(vervangers)lobby haalde toen een ander wapen boven en ging geruchten verspreiden dat stevia kankerverwekkend zou zijn en je er onvruchtbaar van zou worden. Uiteindelijk heeft die lobby niet kunnen winnen, want vanaf vandaag in stevia in heel Europa toegestaan. Dat is groot nieuws voor de mensheid.
Inmiddels hebben enkele multinationals handig op het verbod ingespeeld. Coca Cola heeft het patent verworven om frisdranken met stevia te zoeten, Cargill heeft het patent voor droge voeding te pakken gekregen. Het gerucht gaat dat de Europese Commissie wat getreuzeld heeft met de toelating tot die patenten helemaal in orde waren.
Waarom is het einde van het verbod groot nieuws? Stevia is de ideale suikervervanger, puur natuur, zeer werkzaam, supergezond en bevat nul komma nul calorieën. Weg met al die chemische troep in onze voeding, vanaf vandaag is dat niet meer nodig. Ook zal in vele gevallen gewone kristalsuiker niet meer nodig zijn. Pâtissiers, aan de slag!

Wat kun je met stevia allemaal doen? In de koffie of thee laat je gewoon een stukje van een blaadje vallen, een stukje maar want stevia heeft 300 keer de zoetkracht van gewone suiker. Je kunt ook blaadjes in kokend water laten infuseren en je hebt dan een zoete grondstof. Lang niet in alle gevallen is stevia een suikervervanger, de pâtissier maakt namelijk ook gebruik van de technische functie van suiker. Probeer in een speculaasdeeg de suiker niet door een andere zoetstof te vervangen, dat werkt gewoon niet. Maar telkens als je alleen maar de zoete smaak wil hebben, is stevia een echt wondermiddel.

De reactie van de suikerindustrie op de toelating is lachwekkend. Volgens het Nieuwsblad zei een woordvoerder van Tiense Suiker: "Wij zijn zeker over wat wij produceren, zeker over het feit dat ons product honderd procent natuurlijk is. Dat is bij stevia minder zeker." Let wel, de brave man weet dus niet of een plantje honderd procent natuurlijk is.

1 opmerking:

  1. Even reactie op je laatste zin: doelde de man dan niet op het productieproces? Dat een plantje natuurlijk is, weet iedereen, maar wat met het eindresultaat?

    BeantwoordenVerwijderen