dinsdag 11 mei 2010

Overpeinzingen: Nederland braafste jongetje van de klas

Gisterenavond was er op de VPRO tv een zeer boeiend programma te zien, met De Slag om Brussel als titel. Even terug in de geschiedenis. Op zeker moment verbood Europa alles wat lekker was. De melk voor kazen moest worden gepasteuriseerd, alle worsten moesten dezelfde receptuur krijgen, alle dieren moesen voortaan worden geslacht in mega slachhuizen en er kwam een papierwinkel op gang die kleine producentjes de das omdeed. Een Portugese professor kwam daartegen in het geweer en startte een brede actie. Zijn redenaties waren doodsimpel:
1. Wanneer de regels te strak zijn, verdwijnt de eigen identiteit van de regio's.
2. Wanneer je de regels moeilijk tot onhanteerbaar maakt voor kleine producenten, verdwijnen die van het toneel. Daardoor wordt het platteland onleefbaar, kleine producenten vormen de ruggegraat van de plattelands economie.
De professor kreeg het voor elkaar dat Europa zijn regels versoepelde. Dat wil zeggen dat de lidstaten voortaan allerlei uitzonderingen kunnen maken voor kleine producenten. Diverse landen maken daar driftig gebruik van. De dorpsslachting van varkens met aanverwante prachtige charcuterie kwam in Portugal weer helemaal terug op gang. Frankrijk profiteerde ervan door het verbod op rauwmelkse kazen te schrappen. En wat deed Nederland? Helemaal niets. De regering werd wel degelijk geadviseerd, maar legde de rapporten in de onderste lade. Op tv was te zien hoe een Nederlandse dorpsslager, een der laatste thuisslachters van het land, wordt gedwarsboomd. Wanneer hij een varken wil slachten, moet het dier door twee afonderlijke inspecteurs worden bekeken: levend en dood. Bovendien komt er een halve kilo aan formulieren aan te pas. De slager betaalt per varken enkele honderden euros. Ook hij zal dus wel stoppen.
De Nederlanders hebben twee eigenschappen van huis uit. Ten eerste staan ze altijd met het opgeheven vingertje klaar om de rest van de wereld de les te lezen, op alle mogelijke vlakken. Ten tweede willen ze altijd het beste jongetje van de klas zijn. Ken u dat vervelende ettertje van voeger nog? In elke klas zat er één. Het was een slimmertje dat alleen de leraar als vriend had, door zijn klasgenootjes werd hij uitgekotst. Wie wil daar in hemelsnaam op lijken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten