woensdag 13 oktober 2010

Meneer pastoor drinkt nog steeds Bourgognes

Hoe zou het komen, zo vroeg iemand me eergisteren op een feestje, dat je aan de algemene wijnkeuze goed kunt zien in welk deel van het land je bent. Zelfs het geloof schijnt een rol te spelen, want in klassieke katholieke middens kom je veel meer Bourgognes tegen dan Bordeaux. De twee antwoorden zijn denk ik simpel en moeten we in het verleden zoeken. Antwoord 1: het transport. Met de tegenwoordige transportmiddelen maakt het niet meer uit waar een wijn vandaan komt, binnen de twee uur is een bestelwagen van west naar oost gereden of andersom. Maar stel je de tijd voor, eigenlijk nog niet zo lang geleden, dat alles met paard en wagen of trekschuit werd vervoerd, bovendien in een tijd dat de wijn nog werd aangevoerd in barriques van ruim 200 liter. Het was toen niet logisch om er honderden extra kilometers mee af te leggen. Bourgogne wijnen kwamen toen naar het noorden via de Maas, de kortste weg. Ze bereikten ons via Luik en Maastricht. Maar de wijnen van Bordeaux (en het daarachter gelegen Libourne) werden over zee getransporteerd en bereikten onze regio via de zeehavens. Uiteraard specialiseerden de wijnhandelaren (die tevens bottelaar waren) zich in de wijn die ter plaatse volop beschikbaar was. Het westen kreeg daardoor een aanbod aan Bordeaux, het binnenland aan Bourgognes.
Antwoord 2: het geloof en de politiek. De Honderdjarige Oorlog tussen de Engelsen en Fransen werd voor de wijnkeuze belangrijk. Bordeaux, het hele zuidwesten en een groot gedeelte van de Loire waren gedurende lange tijd Engels bezit. Logisch dat de daar geproduceerde wijnen werden verhandeld bij bevriende mogendheden. Daar kwamen later de godsdienstoorlogen nog bij. In de tijd van die oorlogen was Frankrijk opgedeeld in katholieke en protestante regio's. De protestante Hugenoten hadden overwegend de wijnbouwgebieden in het westen handen. De protestante wijnen (zoals Monbazillac) vonden gretig aftrek in het protestante Holland. Maar bijvoorbeeld het nabijgelegen Cahors was een katholieke enclave en daar maakten alleen de katholieken kennis mee. Dan hebben we tenslotte nog de Franse tijd, waarin België, Limburg en Brabant onder Franse heerschappij stonden, terwijl de Fransozen de aartsvijand van de Hollanders waren.

Een mens heeft de gewoonte om de gewoontes en smaakpatronen van zijn ouders over te nemen. Hoewel de aardbol sterk veranderd is en we kunnen kiezen tussen wijnen van overal ter wereld, is er altijd een stukje vroeger blijven hangen. Meneer pastoor drinkt nog steeds Bourgognes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten