maandag 11 oktober 2010

Piepende kreeft

Vele mensen maken zich er zorgen over: het gebeurt wel eens dat een kreeft begint te piepen als je hem in kokend water steekt. Heeft het beestje pijn? Welnee. Het piepen heeft een heel andere oorzaak die alles met kwaliteit te maken heeft.
Op het moment dat hij wordt gevangen, zit de kreeft boordevol vlees en andere snuisterijen. Eenmaal in gevangenschap eet hij helemaal niets meer, hij gaat zichzelf opeten. Hoe langer hij gevangen is, hoe leger hij van binnen wordt. Omdat hij een vast pantser heeft, wordt het opgegeten binnenste vervangen door lucht. U weet wat er met lucht gebeurt wanneer het verwarmt wordt: het zet uit. Als de kreeft in de kookpot wordt gedaan, wil de uitzettende lucht ontsnappen via gaatjes en kiertjes. Dat is het geluid wat u hoort. Zoals een flinke wind laten of een ballonnetje leeg laten lopen.

Uw visleverancier moet er gewoon voor zorgen dat de kreeft zo snel mogelijk na de vangst naar uw keuken komt. Een hommarium is misschien wel leuk om te zien, laat er de kreeft niet langer dan één of twee nachtjes verblijven. Hij eet zichzelf steeds verder op zodat hij straks steeds meer zal gaan piepen en daarna uw klanten beginnen te piepen.

1 opmerking: