zaterdag 18 augustus 2012

Design?


De dingen mogen tegenwoordig niet gewoon zijn, nee, het moet allemaal design. In de loop der eeuwen zijn alle gebruiksvoorwerpen geëvolueerd tot hun meest ideale gebruiksvorm, maar dat is niet gek genoeg, het moet anders. Stoelen lijken niet meer om op te kunnen zitten en huizen niet meer om in te kunnen wonen. Nu moet iedereen maar voor zichzelf weten wat hij doet, mij stoort het niet. Maar wat mij wel degelijk stoort, is als restaurants ermee beginnen.
Ik ben namelijk volkomen linkshandig, zoals 10 tot 15% van de restaurantgasten. Vraag me niet om met mijn rechterhand een koffiekopje vast te pakken want dan wordt het tafelkleed bruin. Helaas, steeds vaker maak ik mee dat ik uit een designkopje moet drinken en die houden vaak geen enkele rekening met de 10 tot 15% linkshandigen waartoe ik behoor. Aan een tafel van zes zit gegarandeerd minimaal één linkshandige, zijn fysieke behoeften worden ondergeschikt gemaakt aan wat de restaurateur leuk vindt om te zien. Dat noem ik geen gastheerschap, dat noem ik zelfbevlekking.


Niet alleen met linkshandigheid heb ik te kampen, ook met artrose in de handen. Ook dat geldt voor 10 tot 15% van de restaurantgasten. Artrose is misschien wel het gevolg van een losbandig gastronomisch leven. Bij artrose doen je handen niet precies meer wat je wilt. De knoopjes van je overhemd kunnen al een rampzalige lijdensweg zijn. Je moet er dan niet aandenken dat je straks zo'n "designkopje" moet vasthouden.
Dat geldt overigens ook voor bestek.


Nog een ander punt, gelukkig heb ik daar persoonlijk geen last van, is de leesbaarheid van de menukaart. Als de lettertjes klein zijn en ook nog eens gelezen moeten worden in een schemerige omgeving, hebben veel mensen daar problemen mee. Het is bijvoorbeeld bekend dat dames niet graag in het openbaar een leesbril opzetten. Houd er als restaurateur rekening mee.

Gastheerschap is op de eerste plaats rekening houden met je gasten. Het is een doodzonde om je gasten in verlegenheid te brengen. Wanneer je weet dat 10 tot 15% van je gasten linkshandig is, artrose heeft of slecht ziet, dan weet je wat je moet doen. Daarmee wil ik niet propageren dat een restaurant alle ongemakken ter wereld moet voorzien en dat alles alleen maar funktioneel moet zijn, wel wil ik propageren dat gebruiksvoorwerpen op de eerste plaats gebruiksvoorwerpen moeten zijn, dus functioneel. Design is ook op andere manieren te verwezenlijken. Zet de bloemen gewoon omgekeerd in de vaas en je hebt al design.

1 opmerking:

  1. De spijker op zijn kop. Op www.delinkshandigenwinkel.nl is een vismes beschikbaar voor linkshandigen. Een schrale troost.

    BeantwoordenVerwijderen