donderdag 16 augustus 2012

Pop-up restaurant

Pop-uprestaurants zijn in Amerika en Australië razend populair, ook in Europa lijkt het een hype te worden. Het concept is simpel. Open een restaurant op een onverwachte lokatie en breek het daarna meteen weer af. Het kan gebeuren in een huiskamer, een fabriekshal, een leegstaand kantoorpand of zelfs in de vrije natuur. Reklame voor je pop-up maak je op twitter of facebook. Voordat de grote wereld weet van het initiatief, is het restaurant alweer verdwenen. Toen Noma besloot om een pop-up restaurant in Londen te openen, waren de stoelen binnen drie seconden verkocht.
Is zo'n pop-up restaurant een bedreiging voor de restaurantsector? Ik denk het niet. Ten eerste kan iedere chef een eigen pop-up bedenken, waardoor een slappe avond spannend en omzetgevend wordt. Gewoon even een leuke lokatie zoeken. Consumenten die hun eigen pop-up organiseren, zijn ook al geen bedreiging, de mensen gaan gewoon een keer extra eten op een tijdstip dat ze anders thuis zouden blijven.
Omdat het fenomeen me boeit, ging ik nadenken over een eigen pop-uprestaurant. Gewoon een keer doen? Ons redactiecentrum in Schilde is er heel geschikt voor, want is van alle infrastructuur en gemakken voorzien, met ca. 30 zitplaatsen. Vannacht lanceerde ik dit idee op twitter en meteen kwamen de reacties en zelfs reserveringen los.
We weten nog niet òf we het gaan doen, laat staan dat we weten wanneer. Maar als we het doen, zie ik al enkele elementen voor me. Mijn ti'ponch als aperitief. Frieten met stoofvlees als amuse. Enkele kistjes mooie wijnen uit de kelder halen. Foie gras. Een onvervalste Vlaamse klassieker als waterzooi. Een dame blanche van versgedraaid ijs en topchocolade. Liefst ook nog iets met geile roomsaus want voor mij kan er geen gastronomie bestaan zonder. Een proeverijtje van bijzondere single malts tot slot. Ja, dat zie ik al helemaal voor me. U ook?
Neem alvast een kijkje in onze redactiekeuken. Die vindt u op
http://www.saisonnier.net/index/saisonnier/nl/redaktie/proefkeukenMocht het zover komen dan zullen we de aktie aankondigen op blog, twitter en facebook.

2 opmerkingen: