Een volger merkte op dat ene Johannes van Dam beweert dat het bij foie gras in alle gevallen om een zieke lever gaat en dus verderfelijk is. Wat denk ik van deze opvatting?
Zoals mensen en varkens hun winterreserves opslaan aan de buitenkant (we noemen dat zwembandjes), zo doen sommige uiteenlopende diersoorten dat in hun lever. Niet alleen eenden en ganzen maar bijvoorbeeld ook schelvissen en zeeduivels. De lever van een wilde eend of gans kan daarom aanmerkelijk variëren. De mens heeft van die eigenschap gebruik gemaakt om de genoeglijke foie gras te produceren. Ik verzeker u dat alles wat ziek is aan een dier niet smaakt. "Wat je erin stopt, komt er weer uit", is een oude wijsheid.
Dat meneer van Dam er een eigen mening op na houdt, is zijn goede recht. Het gevaar schuilt hem in het feit dat sommigen van Dam beschouwen als deskundige en daar klopt dus helemaal niets van. Het mannetje weet vermoedelijk niet eens hoe een saus zijn binding krijgt. Zijn "vakkennis" deed hij op toen hij boeken las omdat het in zijn boekenwinkeltje zo stil was. Het gevaarlijkste dat je als mens kan overkomen, is dat je de boekenwijsheden als waarheid gaat zien. Je neemt dan de leugens, onwaarheden en fantasieën van de boekenschrijvers over. Zelf op pad gaan, zelf gaan kijken, is mijn devies. Zoals ik dat doe door de foie gras producties in Frankrijk, Hongarije, Spanje en destijds ook Israël en Polen te gaan bezien. Maar ja, dat kost tijd. Het is makkelijker om rond je eigen kerktoren te blijven fietsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten