vrijdag 24 augustus 2012

Jos Theys erelid

Gisterenavond heb ik een bijzondere man tot erelid van Les Amis Saisonnier benoemd. Dat zal worden bekrachtigd op de eerstvolgende officiële gelegenheid van de "Club van Honderd" zoals we steeds vaker worden genoemd.
U kent de naam Jos Theys wellicht van de enorme koelwagens die Europa doorkruisen, de Hasseltse firma behoort tot de Vandrie Group. Oprichter Jos huurde als jongeman een tafel aan het slachthuis van Anderlecht en verkocht daar zijn eerste kalfje. In de loop der tijd bouwde hij een imperium op dat de hele keten van de kalfsvleesproductie omvatte, van de handel in nuchtere kalveren via het mesten tot en met het slachten en versnijden. Hij deed er ten opzichte van zijn collega's nog een schepje bovenop met een eigen technologisch-wetenschappelijk bureau en voorts was hij de uitvinder en ontwikkelaar van Junior Beef. Na de verkoop van zijn bedrijf, zo'n vijftien jaar geleden, startte hij met zijn Huguette in Kortrijk-Dutsel (Holsbeek) een uniek project: een restaurant met daaraan gekoppeld een productie van Junior Beef kalveren. De restaurantgasten passeren de stallen en aaien de dieren voordat ze naar binnen gaan. Gegarandeerd dat tienduizenden kinderen daardoor al respect en notie hebben gekregen van wat vlees eigenlijk is. Jos legt daarmee een echte link tussen boer en bord, elke twee weken slacht hij 7 kalveren die tot de laatste gram in restaurant "de Jos Theys Boerderij" worden geserveerd. In de keuken wordt niet maar dan ook niets ingekocht, alles komt uit de eigen keuken. Als veganist heb je in de Jos Theys Boerderij niets te zoeken, het draait allemaal om het allermooiste rundvlees ter wereld met zeer nauwkeurige cuissons en prachtige sauzen en overige garnituren.
Toen we nog een stuk jonger waren, vormden Jos en ik lange tijd een hecht team. Dit kwam omdat ik zijn cijfergoochelaar was, zoals hij dat noemt. Ikzelf noem het bedrijfsadviseur. Er zijn diverse mensen waar ik respect voor heb, Jos staat met zijn gedrevenheid, missie en ondernemersgeest in de top vijf van mijn lijstje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten