woensdag 14 oktober 2009

ALLE OPLOSSINGEN TEZAMEN

De btw gaat aanstaande januari voor de Belgische restaurateurs terug van 21 naar 12 procent, zo kondigde de regering gisteren aan. We vinden het fijn dat er eindelijk iets gebeurt, toch blijft het een halfbakken Belgische oplossing. Voor de gehele horeca heb ik nu een briljant plan ontwikkeld dat ook in andere landen zou kunnen worden toegepast. We kunnen namelijk twee losstaande zaken eenvoudigweg aan elkaar koppelen: de btw en het rookbeleid.
Wat het roken aangaat, ben ik een fervent voorstander van baas in eigen longen, zonder dat het anderen hindert. Wanneer (zoals in Spanje) elke horecaondernemer mag kiezen of er in zijn zaak al dan niet gerookt wordt en dit via een sticker op zijn voordeur aangeeft, is daar dan iets mis mee? Iedereen kan dan zijn eigen keuze maken, rookvrij of bruin. Voor restaurants zou dat in mijn ogen kunnen gelden voor momenten dat niemand (meer) eet. Wanneer er zo'n regeling zou komen, kunnen de rokers ter compensatie een btw-verlaging in de horeca betalen. De prijs van een sigaret of sigaar zou daarmee flink stijgen, als roker zou ik daar geen probleem mee hebben.
In het restaurant zou de sigaar na de maaltijd, liefst bij de open haard en vergezeld van een mooie armagnac, weer terugkomen van weggeweest. Die sigaar zou dan wel het dubbele kosten, geef niet want ook de prijs van kaviaar of tarbot is in relatief korte tijd verdubbeld. Luxe genieten kost nu eenmaal geld. Met dit plan worden twee vliegen in één klap gevangen: een algemene btw-verlaging naar 6% wordt voor de regering een nul-operatie, de hevige prijsstijging zal meer mensen met roken doen stoppen (overheidsbeleid) en het dispuut over roken kan definitief tot het verleden behoren.

1 opmerking:

  1. Groot gelijk Norbert.
    Ik moet je hierin bijstaan,laat de rokers de BTW verlaging betalen.
    Vind deze btw verlaging naat 12% maar een halfbakken oplossing typisch Belgisch.

    Groeten,

    John

    www.passion4food.info

    BeantwoordenVerwijderen