zondag 18 oktober 2009

TRUFFEL?











Enkele dagen geleden kwam ik onderweg deze potjes tegen. Op het potje truffelhoning staat vermeld dat er 1% witte truffel (Pico) in zit, op het potje truffelcarpaccio staat te lezen dat het Tuber Eastivum bevat. Gelet op de prijs van de potjes zou je dat ook mogen verwachten. Dat er op de etiketten ook "aroma" staat vermeld, daar kijkt vervolgens niemand naar.
Wat zit er in die potjes? Dan kan je vantevoren al raden. De inhoud ruik je van verre, niet vreemd want die wordt beheersd door kunstmatig truffelaroma. Gewoon spul dat Shell en Esso overhouden als ze benzine maken. Er zweven ook enkele vlokjes in en dat is niets anders dan parurerotzooi. Voor een normaal potje honing zou je twee euro te veel vinden, dit rotzooipotje kost voor de restaurateur 20 euro. Zo'n bedrijfje wil ik ook wel starten, word ik eindelijk eens een keer rijk. De truffelcarpaccio is een allegaartje van versneden paddestoelen, "verrijkt" met alweer dat chemische aroma. Let wel, dit potje kost in de groothandel maar liefst 40 euro!

Beste chefs, denk toch eens een keer na. Ga al twijfelen als je ergens het woord "Tartufo" ziet. Negen op de tien keer word je gewoon opgelicht. Uw leverancier is wellicht niet crimineel, hij heeft er gewoon net zo weinig verstand van als u. Leveranciers en chefs, het wordt tijd dat ze eens serieus aan hun warenkennis gaan werken. Hun naïviteit is vergelijkbaar met die van mijn grootmoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten