maandag 26 oktober 2009

STEVIA EN TAGATOSE


Een aantal jaren geleden kwam de stevia op de markt, een plantje waarvan de blaadjes dermate veel zoetkracht hebben dat ze suiker in de thee kunnen vervangen. De plant stond volop in de schijnwerpers, de tuincentra lagen er in de kortst mogelijke tijd mee vol en telers gingen zich op de stevia richten. Tot de dag dat stevia plotseling van de aardbodem verdween.
Nu is weer een nieuw fenomeen opgedoken, namelijk tagatose. Deze enkelvoudige suiker wordt uit lactose (melksuiker) gewonnen. Eerst laat men lactose via hydrolyse uiteenvallen in galectose en glucose. De galactose wordt bewerkt met calcium hydroxyde of bewerkt via een enzymatisch proces. De stof die dan vrijkomt, wordt gezuiverd en gekristaliseerd en voilà, je hebt tagatose. Het is een pure en natuurlijke enkelvoudige suiker (monosaccaride) die 92% van de zoetkracht van "normale" suiker bezit en slechts 38% van de "normale" energiewaarde heeft. Tagatose wordt in België geproduceerd en wel door Nutrilab. Zusterbedrijf Damhert zet het op de markt.
Tagatose heeft allerlei voordelen. De lage energiewaarde maakt de suiker geschikt voor slankelijners, de suiker is geschikt voor diabetici, de suiker is hittebestendig (smeltpunt 133-135°C, het is een volkomen natuurlijke suiker, dus heeft geen e-nummer. De wereld, zou je denken, zit op zo'n product te wachten. Zeker de overheid zou blij zijn, zou je denken, om alles wat de volksgezondheid kan bevorderen.
Maar op de achtergrond spelen er machinerieën die het bestaan van tagatose èn van stevia driftig tegenwerken, tot op politiek niveau. Telkens als er een goede, natuurlijke suikervervanger op de markt komt, steekt Europa daar een stokje voor. Stevia-plantages werden enkele jaren geleden door de Belgische overheid vernietigd. De reden? De plant zou niet zijn goedgekeurd als levensmiddel! Alsof spruitjes, bloemkool, witloof of suikerbiet ooit werd goedgekeurd...
En nu is er dan tagatose. De directrice van Damhert, Grete Remen, was vorige week op televisie. Als het een beetje tegenzit, zal ze haar bedrijf moeten sluiten. Er zijn namelijk weer hevige tegenkrachten in het werk, tegenkrachten die bij de overheid een gevoelig oor vinden. Wordt vervolgd.

2 opmerkingen:

  1. Het is belangrijk te weten , dat de zoetstof D-Tagatose of tagatose de mono-sacharride is , waar het hier om gaat. Deze wordt als ingredient niet op de consumenten markt gebracht. Damhert heeft wel een huis tuin en keukenmix als tafelzoetstof op de supermarkt rekken staan in de Benelux, Noord Frankrijk, Spanje , Portugal en Malta; onder de naam TAGATESSE.
    Tagatesse is een suiker , geschikt voor dianbetici en mensen , die hun gewicht in het oog houden of minder suiker willen eten;
    Met tagatesse kan men koken bakken en zaken invriezen . Het laat zich perfect als gewone suiker behandelen.

    Zijn speciale eigenschappen zijn.
    _________________________________
    Een lagere energie waarde.
    Een zeer lage glysemische index( beïnvloedt de suikerspiegel in het bloed niet!)
    Een hoge osmotische waarde ( Dit beschermt en bewaart afdoende producten die er mee worden bereid, zoals bijvoorbeeld confituur.)
    Geen tandbederf.(Veroorzaakt geen tandbederf om dat de bacteriën in de mond het niet kunnen fermenteren.)
    Een styerk PRE-Biotische invloed. ( Voedt afdoende en versneld de goede darmflora)
    Hoge vezel waarde (20% vezels)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij vragen ons als gastronomen uiteraard af of de zoetstof ook voor de professionele keuken beschikbaar komt.

    BeantwoordenVerwijderen