maandag 12 oktober 2009

NITWITS EN KOEKWAUZEN

Het moet niet gekker worden. Gemeld wordt dat de restaurantgids van Quote met een applicatie komt voor iPhone. Op je trouwe vriend kun je dan voortaan lezen of het geselecteerde restaurant wel over een aanlegsteiger, helihaven of valet beschikt. Tot zover nog niets aan de hand, ze doen maar.
Wat je vervolgens ook kunt doen, stemt me somber. Je kunt namelijk ook ter plaatse foto's van de gerechten maken en een recentie schrijven. Met een druk op het bekende knopje kunnen die dan worden gepubliceerd. Zit de wereld daar op te wachten? Op alwéér nieuwe recencenten?
Kijk, het zit zo. Ongeveer 100% van de restaurantbezoekers en ongeveer 96% van degenen die zich culinair journalist noemen, heeft geen enkele notie van wat hij precies gegeten heeft. Noem mij in Nederland tien personen die in staat zijn om een goede dus degelijke recentie te schrijven... Tien is al heel veel. De rest is nitwit en koekwaus, uitgezonderd dan naar schatting 200 chefs die ik ertoe in staat acht. Allemaal interessant gedoe, allemaal geprofileer. Dat zou onschuldig zijn, ware het niet dat er op los wordt geschreven over ondernemingen met vaak tientallen mensen in dienst, hypotheken, enzovoort. Het zou wettelijk verboden moeten worden om daar je ongefundeerde mening over te schrijven. In elk geval is het misdadig. Ht is al erg genoeg dat er diverse "officiële" gidsen zijn die niet weten waarover ze het hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten