

Ook water is een ronduit bedenkelijke stof. Wist u dat water in de meeste tumoren wordt aangetroffen? Water zorgt ervoor dat de remmen van uw auto minder presteren en uw banden minder vat op het wegdek hebben, met alle ernstige ongevallen vandien. Zeker in combinatie met de dronkenschap waarvoor het brood (zie eerdegenoemd) verantwoordelijk voor is. Zure regen bestaat trouwens grotendeels uit water, de waterstofbom misschien ook wel voor en stuk. Inademen van water, ik kan er niet genoeg voor waarschuwen, is dodelijk, niet alleen bij kinderen. Als water gasvormig is, kan het zelfs hevige brandwonden veroorzaken. En wanneer water een vaste vorm aanneemt, kun je er doorheen zakken. Dat komt er ook nog eens bij. Het lijkt me nu wel duidelijk dat de mens niet geschapen werd om op water en brood te leven.
Ik dacht, ik doe daar aan mee. Want ik heb nu eenmaal twee woonplaatsen en in allebei de huizen moet het kraakhelder zijn. Aan de binnenkant van de capsule zat een rond dingetje dat ik moest opsturen naar Moskou. Ik verzeker u dat ik danig in spanning zat en reikhalend naar de postbode uitkeek, elke dag opnieuw. Dat is inmiddels meer dan een jaar geleden, het drong langzaam tot me door dat ik iemand ben die niet eens een huisvrouw kan winnen.
Even tussendoor: ooit heb ik de hoofdprijs gewonnen in een slagzinwedstrijd van Pepsi Cola. Dat was aan het eind van de jaren zeventig, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Lake Placid. De opdracht luidde: wat zou je doen als je met Pepsi naar Amerika mocht gaan. Mijn oplossing, ik vind hem zelf nog steeds mooi:
We vleiden ons neer op het eerste terras, ik op een stoel en zij in een glas.
De prijs die mij toekwam, was een vip-reis met alles d'r op en d'r aan naar de Olympische Spelen. Een deftige meneer van Vrumona kwam de prijs thuis brengen en stelde me voor om die te ruilen voor een geldbdrag. Daar had ik wel oren naar, want ik zat op dat moment op zwart zaad.
Terug naar mijn andere wedstrijd, het wodka avontuur. Om mijn kansen te vergroten, had ik 24 flessen van dat spul gekocht. Mijn logica was vrij simpel: ik laat die flessen staan en als de nieuwe huisvrouw in alle opzichten ferm van katoen geeft, krijgt ze dagelijks een klein slokje. Tsja, toen die blonde vrouw niet opdook, moest ik zelf aan de drank. Vies spul joh! Ik had het nog niet in mijn mond en spuugde het uit. Op tafel. Laat er nu nèt een muisje voorbij komen...
Zondag (3 oktober) begint in Brussel de vakbeurs Horeca Life. Voor de eerste keer gaat het Saisonnier-team daaraan meedoen. Zelf verlaat ik Saint-Pompon in de nacht van donderdag op vrijdag, zodat ik in Schilde nog kan deelnemen aan het happy hour in ons inpandige bruine cafeetje Chez Norbert. Dat begin vrijdag om half vier. Zoals altijd bent u van harte welkom voor een glas en bitterbal.
Na de beurs staat me een gigantisch volle agenda te wachten. D'r zitten heel leuke dingen tussen, zoals het jubleumfeestje van restaurant 't Weeshuys (Geertruidenberg) op 10 oktober en de volgende dag de uitreiking van de D'Couvert aan Alain Vermeulen in restaurant De Pastorij (Cadier en Keer).
Van 16 t/m 19 oktober nemen we deel aan de Noord-Franse vakbeurs in Lille. Meteen daarna vertrekken Philippe en ik voor een lange rondrit door Frankrijk om 5 nieuwe Amis Saisonnier te balloteren. Ons leven is in elk geval niet saai.
In de keuken snijdt je hem aan beide zijden van de schelp af. Je hebt dan een homp vlees die uit twee delen bestaat: de mossel en de slurf. Blancheer de slurf vijftien seconden in kokend water en de huid laat zich verwijderen als een te lang gebruikte condoom. Snijd in dunne plakjes en oversprenkel met citroensap en wat olie. Meer heeft het ding niet nodig. Snijd ook de mossel in (iets dikkere) plakjes, paneer deze met panko/eidooier en frituur kort.
Al met al zou ik zeggen: het ding is heel duur, maar je bespaart aan werkloon. Tóch een keer proberen.
Koffie wordt vaak in een smerige machine gezet, lees ik op http://www.missethoreca.nl/
Gevolg is uiteraard dat van kwaliteit geen sprake kan zijn. Je gaat ook niet toppie koken als je pannen zijn aangekoekt en nooit de wasmachine zien. Hoewel koffie een mooie omzetbrenger is, wordt aan het zetten meestal weinig aandacht besteed. Dat wordt aan een leerling overgelaten. Je kunt dan maar beter een hufterproof volautomaat hebben. Maar ook die moet worden onderhouden. Aan de buitenkant blinken ze meestal als een spiegel, maar binnenin?
Ik wijs de beschuldigende vinger mede naar de koffiesector, want die is verkeerd bezig. Een koffieboer met hart en passie voor zijn vak, zal er alles aan doen om de juiste voorwaarden te scheppen. Paul Verbunt is er zo eentje. Misschien kan hij daar zijn column in Saisonnier aan wijden.
In de koffiesector zie ik vooral verkopers die alleen omzet willen maken. Ze geven je een gratis machine als je eventjes het contract tekent waarmee je drie jaar aan ze vast zit. Als je eenmaal verplicht koffie af moet nemen, wie maalt er dan nog over kwaliteit? Die is dan niet zo belangrijk meer. Laat staan ook de prijs die je ervoor betaalt, daar koop je twee machines voor, ze zijn niet achterlijk.Voor sommige leveranciers is koffie geen koffie maar gewoon handel. Die horen niet in de gastronomie huis, koffie moet om koffie gaan.
Kwartel en croûte met Périgordsaus
Benodigd: 4 kwartels panklaar, 120 g mager kalfgehakt, 120 g gevogelte levertjes, 120 g gehakt vetspek, 60 g foie gras, 600 g pâte feuilletée, bloem, 40 g paneermeel, truffelparures op sap, 1 appel, 1 ei, 2 sjalotten, boter, 2 dl gevogeltefond, scheutje eau de vie, jeneverbessen, vierkruidenmix.
Schil de appel, snijd in brunoise en bak in boter. Kuis de levertjes,hak ze fijn, meng met paneermeel, kalfsgehakt, vetspek, appel, een eiwit, eau de vie, gebroyeerde jeneverbessen en kruiden tot een farce. Vul de kwartels met deze farce, zout en peper ze en laat rondom kleuren in zeer hete olie. Leg 4 deegbodems van 20 cm doorsnee op een bebloemd werkblad. Leg hier de afgekoelde kwartels op, verpak de vogeltjes en plak de randen met eigeel. Gebruik de deegafsnijdsels voor een decoratie en plak die met eigeel. Besmeer het deeg met eigeel en laat het geheel 20 minuten in de koeling rusten. Gaar gedurende ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven van 200°C.
Zweet voor de saus de gesneden sjalotjes aan in boter. Voeg de fond toe en laat 5 minuten koken. Voeg het truffelsap toe en laat nogmaals 2 minuten koken. Voeg al kloppend de in dobbelsteenjes gesneden foie gras toe en vervolgens de truffelparures. Monteer de saus nog me wat koude boter. Breng op smaak en houd warm.
Oh wat een mooie steen. Waar heb je die gevonden? In de supermarkt. Gniffelgniffel.
Zo lang als er tv-reclames bestaan, zo'n vijftig jaar nu, zijn alle zeeppoeders elk jaar vernieuwd, telkens nóg witter geworden. Steeds met één of meer onnozel kijkende guppies als acteur. In de jaren zeventig hebben ze héél even geprobeerd om de zeeppoeder-hoofdrollen aan mannen te geven. Die waren modern, opgewekt, iets te braaf kijkend, zeg maar van D66 signatuur. Het soort mannen waarvan je verwacht dat ze vanavond een voorbinddinges in hun achterste krijgen. Lang heeft dat niet geduurd, het verkocht voor geen meter.
Gelukkig ben ik een man. De reclamemakers weten dondersgoed dat ze onze soort niet als infantiele blonde voorwerpen moeten neerzetten in hun spotjes, het zou immers contraproductief zijn. Waarom verkoopt het bij de vrouwen dan wel? Ik zal het en dus ook ze nooit begrijpen.