vrijdag 10 september 2010

Truffels op dit moment


Vanochtend stelde een lezeres me via aan mailtje een vraag over truffels. Ze heeft vanuit de Italiaanse provincie Marche een hele kilo zwarte truffels meegenomen en vraagt me wat ze er het beste mee kan doen. Ik moest ze helaas teleurstellen.
Er bestaan vele tientallen soorten truffel, de meeste hebben weinig tot geen enkele waarde. Er zijn slechts drie soorten met culinaire waarde en dat zijn de witte Pico en de zwarte Melanosporum en Brumale, hoewel die laatste wat minder. Deze drie zul je echter uitsluitend in een kort seizoen kunnen aantreffen en zeker niet in de zomer. Een echte zomertruffel is de Aestivum, die van mei tot oktober groeit, vooral in Italië. De culinaire waarde is vrijwel nulkommanul. Als je geluk hebt, smaakt hij hooguit naar hazelnoot. Meestal overheerst echter humus. Mocht je in deze periode verse truffels kopen die sterk naar truffel ruiken, trap daar niet in! Men heeft ze gewoon laten marineren in kunstmatig truffelaroma. Die praktijk is heel courant.
Het zit namelijk zo.
Toeristen die de Egyptische pyramides bezoeken, komen wel eens van vakantie terug met een grote kostbaarheid. Dat is bijvoorbeeld een beeldje van duizenden jaren oud dat ze ter plekke kochten. Mensen, wees niet zo naïef. Besef dat er in Egypte vele honderden werkplaatsen bestaan waar ze oude beeldjes aan de lopende band maken. Ze besodemieteren je waar je bij staat, eigen schuld dikke bult.
Zijn Egyptenaren de uitvinders van deze verlakkerij? Welnee, het is van alle tijden en alle plaatsen. Dus ook van Italië, ook daar bestaan crimineeltjes. Ze weten dat er hordes toeristen zijn die alleen al in het woord "truffel" iets magisch zien. Dus bestaat er een hele industrie rond. Waardeloze zomertruffels (ze kosten niet veel meer dan aardappelen) laat men een beetje drogen zodat ze veel vocht willen absorberen. Die worden dan in een emmer water gegooid waaraan een paar druppels smerig vies aroma uit de petrochemische industrie worden toegevoegd. De truffels zuigen zich vol en zijn plotseling heel veel geld waard. Op vele plaatsen neemt men zelfs niet de moeite om truffels te zoeken, je kunt ze per volle container kopen in China. Het transport is duurder dan het spul zelf.
Dan nog niet te spreken over allerlei "handelaren" die hun truffels via internet aanbieden. Tussen de romantische foto's zie je de prijzen voor zomertruffel staan: 300 euro per kilo is geen uitzondering. Astublief mensen, ben niet zo naïef...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten