maandag 12 december 2011

Kwaliteitsvlees?


Ik hoorde zojuist een radio-spotje. Een bekend Belgische supermarktketen heeft kwaliteitsvarkensvlees in de aanbieding. Drieëneenhalve euro per kilo. Hebben ze ergens op de Siberische steppen een kudde van honderdduizend beesten gevangen? Als je bekijkt wat het baren, opvoeden, voeren, vervoeren, slachten, versnijden, verpakken, etiketteren, distribueren en aanslaan op de kassa van een gewoon varken kost, zal dat niet voor € 3,50 de kilo kunnen. Maar dat is voor de supermarkt nog niet genoeg, men heeft er ook nog eens de behoefte aan om het woord kwaliteit te gebruiken. Dan ga je automatisch denken: wat is kwaliteit?
Er bestaan twee stromingen die allebei hun eigen invulling aan het woord kwaliteit geven. De ene stroming denkt bij varkensvlees aan een mooi ras of een perfektie kruisling, met veel liefde omgeven, met een voer dat je als boer zelf zou willen eten, met een aangenaam knorrend varkensleven. Daar begint het mee, want er geldt voor àlle dieren: Wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Stop je er zorgzame liefde in, dan vind je dat terug op je bord. Nadat zo'n beest een prachtig leven heeft gehad, wordt het zorgvuldig en stressloos vervoerd en geslacht, enzovoort. Daar hoef je dan geen punt van de maken, het zou te zot zijn voor woorden om alle liefde in een paar uur tijd te verprutsen. Vervolgens komt er ook nog een slager aan te pas. Die ziet hoe mooi het vlees is, dus maakt hij er iets moois van. Dit alles noem ik kwaliteit en u bent het met me eens. Wij tweeën behoren tot de ene stroming.
De andere stroming heeft een heel ander beeld van kwaliteit. Vrijwel alle parameters die ik zojuist opnoemde, zijn van geen of ondergeschikt belang. Kwaliteit wil zeggen dat er geen vies vetrandje aan zit, kwaliteit wil zeggen dat alle varkens precies even groot zijn, zodat ze quasi automatisch kunnen worden verwerkt. Kwaliteit wil zeggen dat er geen enkele bacterie te bespeuren valt. Kwaliteit wil zeggen dat de dieren dankzij een cocktail antibiotica niet ziek zijn geworden. Kwaliteit wil zeggen dat hun huid puntgaaf van het karkas is getrokken voor de schoenenindustrie. Kortom, kwaliteit wil volgens de andere stroming zeggen: het ziet er fris en mager uit, alle stukjes precies even groot. Het woord liefde, het woord smaak, die staan niet in het woordenboek van de tweede stroming. Gelukkig maar, want dankzij die merkwaardige kwaliteitsbeleving kan je het vlees aanbieden voor € 3,50 de kilo.
Maar je ziet het om je heen, de stroming van ons tweetjes krijgt steeds meer aanhangers. Meer en meer mensen beseffen dat het niet alleen gaat om mager en goedkoop, maar om volstrekt andere dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten