vrijdag 16 april 2010

Le Pompon Rouge


Sammie is de patron van het restaurantje dat tegenover ons huis ligt, Le Pompon Rouge. Anderhalf jaar geleden trok hij er met zijn vrouw in, de dag voor de opening trouwden ze om hun avontuur een officieel tintje te geven. Zij is opgeleid kok, hij had de keuken nog nooit van binnen gezien maar is een extrovert type. Dat leek dus een ideale combinatie. De verbazing was dan ook groot toen hij de keuken introk en zij de bediening ging doen. Sammie kreeg de eerste twee weken hulp van een echte kok, samen maakten ze de menukaart. Inmiddels is Sammie al een stapje verder, hij weet zijn publiek op eenvoudige wijze te boeien. Elke vrijdag gaat het kolossale haardvuur aan voor de grill-avond, met keuze tussen lam, rund, varken en forel. Dit begeleid door een authentieke aligot. Op zaterdagen is het moules-frites en ook aan de Engelsen die in de regio hun tweede huis hebben, is gedacht. Voor hen staat fish and chips op de kaart.
Zaterdag gingen we naar de Pompon Rouge voor de mosselen met frites. Zoals altijd in Frankrijk was de kwaliteit van de grondstoffen prima. Zelfgesneden frites en mooie bouchot mosseltjes. Alles à volonté voor de prijs van 11 euro. Vooraf kon de tourain worden besteld, de beroemde knoflooksoep van de Périgord. Dat kost slechts 2 euro per persoon, wederom à volonté. De mooie fles wijn die ik daarbij bestelde, een fruitige rode Marcillac, kostte slechts 14 euro. Met z'n tweetjes waren we voor de hele avond 40 euro kwijt. Daar kun je zelf niet voor koken.
Twee jaar geleden, toen het restaurant te huur stond, riep ik mijn Nederlandse en Vlaamse lezers op om aan een Fans avontuur te beginnen. Het restaurant is immers van een ongekende schoonheid, authentiek veertiende eeuws, de keuken en de zaal volledig ingericht en met een leuk terras aan de (meestal droge) Mandalou. De huurprijs voor het geheel, zelfs inclusief serviesgoed en bestek, bedroeg slechts 500 euro per maand! Toch bleek geen van mijn lezers geïnteresseerd. Nu, achteraf, wordt me links en rechts gevraagd of de zaak nog te huur staat. Te laat, Sammie heeft ze in beslag genomen.
Een avontuur in Frankrijk, hoe ziet dat eruit? Wanneer je als echtpaar de handen uit de mouwen wilt steken en kwaliteit van leven wilt, is het helemaal geen slecht idee. Maar vergeet je voorgaande leven volkomen, want àlles zal anders zijn. Vergeet bijvoorbeeld alle luxe waarin u bent opgegroeid. Laat in het noorden àlles achter en koop in Frankrijk een oud roestig autootje om je boodschappen mee te doen. Vergeet de tv, want daar zult u nooit meer naar willen kijken. De tv is immers een surrogaat, bedoeld voor depressieven. Vergeet luxe kleren, uitstapjes en vakanties. Geloof me, u zult er ook niet meer aan denken. Daar tegenover staat dat u veel tijd voor elkaar zult hebben, in een mooi klimaat, met plezierige mensen rond u heen en met een fles en een truffeltje bij de hand. Het levenstempo zal ook veel anders worden. Wanneer u zich drukker maakt dan de Fransen, dan is er iets mis. Begin uw dag op het zonnige terras met een espresso en een croissant. Stap tegen een uur of tien in uw roestige autootje om preien uit de grond te gaan trekken en om enkele mooie kippen te selecteren. Met de boeren die u bezoekt, zult u een aperitiefje moeten drinken. Maar vergeet alle flauwekul van sterren, dat leert u wel af. Het leven zal voortaan om uzelf draaien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten