vrijdag 9 april 2010

Overpeinzingen: Seizoensproducten


Het is nog maar net lente, dat vertellen de drukdoende vogeltjes en asperges me. Bovendien zijn de coureurs de Poggio gepasseerd en dat is voor mij de maatstaf. Er komt nu een jaarlijkse periode op gang die in culinair opzicht bizar is. Primeurs, die normaliter in mei-juni zouden moeten verschijnen, komen blijkens de vele veilingberichten al in maart op de markt. De mensheid is nu eenmaal geneigd om de zomer naar voren te halen en de boeren haken daar op in. Asperges in februari, daarvoor wordt het witte goud zelfs in kassen geteeld. Aardbeien idem dito. Weet u wat daar zo jammer aan is? We kunnen niet meer echt genieten. Wat is er mooier dan rijkhalzend uit te zien naar seizoensgrondstoffen! Je weet dat ze ooit gaan komen en je hunkert ernaar. En dan, op zeker moment, zijn ze er. Je vreet je helemaal suf aan asperges, tot daar op Sin Janneke (24 juni) een abrubt einde aan komt. Je vreet je te pletter aan aardbeien tot je er rode vlekken van krijgt. Aan het einde van zo'n seizoen wil je zo'n product niet meer. Maar dan, na enkele maanden, begint de hunkering weer. Moeten we aan élke hunkering à la minute voldoen? Welnee. Beter is om te wachten tot het weer volgend jaar is.
Het meest bizarre vind ik de vakantieperiode. Dan zit iedereen, op een terrasje ergens aan zee, van een plateau de fruits de mer te snoepen. Hebt u er wel eens bij stilgestaan? De meeste schaal- en schelpdieren die op zo'n platau liggen, zijn in de zomermaanden op hun slechtst. Ze zijn met hun jaarlijkse voortplanting bezig, dus besteden ze hun energie aan iets anders dan aan hun vlees. Maar juist dan willen we ze eten. Fruits de mer passen helemaal niet bij de zomer, het zijn veelal typische winterproducten. En zo blijven we jaarlijks doorgaan met het verkrachten der natuur. We zetten het land vol kassen en we halen de zee in volle zwangerschap leeg. Inderdaad bizar.
Waar we goed aan zouden moeten denken: in hun eigen seizoen smaken alle grondstoffen het best en zijn ze het goedkoopst, twee vliegen in één klap.

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens!

    De kweek in kassen wordt zo gigantisch opgefokt dat buiten het feit dat we de seizoenen verkrachten, we ook de kwaliteit te niet doen, en mensen zo'n tegenvaller krijgen dat de producten IN het seizoen ook niet meer geliefd zijn.
    Ikzelf heb eens geprobeerd om aan de kust, in de winter, een plateau fruit de mer te bestellen, ik werd aangekeken alsof ik niet helemaal spoorde.....nu kan ik ze daar geen ongelijk in geven maar als het gaat om eten, durf ik best te stellen dat ik wel degelijk spoor!

    Laten we hopen dat de mensen snel tot inkeer komen....

    un été fin!

    Marnix Beekhuizen

    BeantwoordenVerwijderen