zaterdag 9 april 2011

Beroemde-chefs-onderbroeken-thee



Edwin Raben, de kopman van het Nederlandse sommeliersgilde, is verbolgen over het feit dat er een titel theesommelier in opkomst is. Voor mij heeft hij groot gelijk. Op de eerste plaats is een sommelier niet zo maar een wijnschenker, aan het gerespecteerde beroep hangt véél meer vast dan dat. Bovendien, als sommelier moet je een gigantische kennis van de materie opbouwen. Hoe zou een theesommelier dat doen? Op horecabeurzen zien we plotseling theeleveranciers verschijnen met luxe verpakkingen. Ze hebben er commercieel baat bij dat hun (te) dure product met allerlei egards en blabla omgeven wordt. Volgens mij hebben ze daar het recht niet eens toe. Want kijk eens naar een luxe thee assortiment. Dat heeft weinig met thee te maken. Het is al knap als er echte theeblaadjes in de potjes zitten. Thee van dit, thee van dat, allesbehalve thee van thee. Het is een kwestie van tijd en er zal thee van asperges, meloen, artisjok en beroemde-chefs-onderbroeken-thee op de markt komen. Welke productkennis wil iemand daaraan ontlenen? Nee, Edwin, je hebt groot gelijk. Wanneer iemand zich ergens in wil specialiseren, groot gelijk. Maar blijf dan met je fikken van andermans titel af. Straks wordt de metselaar in de bouw nog cementsommelier en gaat ook 't ruimerke dat beerputten ledigt, zich die titel aanmeten. Wat die laatste aangaat, die heeft meer verstand van stront dan de theesommelier van thee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten