vrijdag 11 februari 2011

Doorpielen met komkommers

Een paar dagen geleden vertelde een gereputeerde chef me wat hij recent had meegemaakt. Hij was met een gezelschap van chefs naar het buitenland geweest voor een kooksessie. In de groep bevond zich een jonge sterrechef die iets met komkommer en vis ging maken. Hij bleef urenlang doorpielen met zijn komkommers, de vis bleef onaangeroerd. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw: meneer wist niet hoe hij een vis moest fileren. Dat is het trieste van (sommigen van) de jonge generatie. Ze weten perfect hoe ze uit potjes en poedertjes een mango dooiertje kunnen prutsen, maar hebben nog nooit een vis van de buitenkant gezien. Ze investeren in zwevende borden, maar een fileermes hebben ze nog nooit in hun handen gehad. Het verschil tussen een geslachte konijn en een geslachte kat kunnen ze gegarandeerd niet herkennen en van het monteren van een saus hebben ze nog nooit gehoord. En toch krijgen ze een ster van de bandenman. Zin om zich te verdiepen in de basis van het koken, hebben ze niet; ze flikkeren hun door de leverancier gevacumeerde en geportioneerde vlees in een warmwaterbadje. Ze hebben trouwens geen tijd voor het opdoen van culinaire kennis, het twitteren neemt te veel tijd in beslag. Gelukkig lopen er nog gidseninspecteurs rond die dermate veel inzicht hebben dat een ster voor hen niet automatisch een plaats in de top100 waard is. Bravo.

1 opmerking:

  1. heb gisteren eens een visje opgegooid en een twitterde chef een 'klootviool' genoemd, puur om reactie uit te lokken en ja hoor, die kwam. Het vreemde vond ik echter dat deze 'chef' gelijk bijstand kreeg, wel op een nette manier trouwens.(door koksmessenexpert)En ik, ik werd uitgemaakt voor kluns, etc. en dat klopt ook wat betreft twitteren. Echter deze 'klootviool' twitterde laatst wel vrolijk mee toen een hertze werd opgezet tegen een culinair inspecteur en dan denk ik,waar bleven toen die mensen om hen in het gareel te houden of hebben veelvuldig twitteraars bepaalde privileges tegenwoordig..?? Doe dan inderdaad iets wat boeit en leer uw leerlingen de fundamentele basis van het koken..!!

    BeantwoordenVerwijderen