donderdag 5 januari 2012

Driekoningentaart

La galette des rois, ofwel de driekoningentaart, is in Frankrijk heel populair op 6 januari. Daarmee worden de drie wijzen herdacht die de ster van Betlehem volgden en zo bij het kindje Jezus terecht kwamen. De driekoningentaart, daar is elk Frans kind verzot op. Niet alleen is de taart lekker, vooral ook is er iets in verstopt. Dat kan een boon zijn, een muntstukje of een ander klein voorwerpje, het is maar hoe je het met mekaar afspreekt. Degene die het voorwerpje in zijn/haar taartstukje vindt, is koning voor één dag en krijgt de kroon, die op de taart stond, een hele dag op het hoofd. Om dat symbool nog aantrekkelijker te maken, wordt het betreffende kind de hele dag stinkend verwend. Waarom kennen wij die traditie in de lage landen nauwelijks? Het wordt tijd voor aktie. Elke moeder kan eraan meedoen.

Wanneer je de lijn met wat fantasie doortrekt, kan het een leuke aktie voor het restaurant zijn, ook voor volwassenen. Stel dat je als chef zo'n symbooltje in je taart stopt, alle restaurantbezoekers dingen dan naar de hoofdprijs. Kijk, dit is weer zo'n gelegenheid om aan te grijpen. Met wat fantasie kan 6 januari uitgroeien tot iets dat met Valentijn vergelijkbaar is. Het gaat om de hoofdprijs en die kunt u (deels) laten sponsoren. Hoe belangrijker de prijs, hoe meer mensen u over de vloer zult krijgen. In de taart kunt u ook meerdere dingetjes verstoppen, zodat er meerdere winners zijn. Wilt u echt volle bak? Geef dan een mooie auto of uw huis weg. Maar ietsje minder heeft ook succes.



Hier volgt het authentieke recept voor La Galette de Rois.

Voor de franchipane:
250 g roomboter, 250 g fijne suiker, 6 eieren, zeste van citroen en sinaasappel, 250 g amandelpoeder.
Klop de suiker met de eieren en zeste schuimig en voeg al kloppende de gesmolten niet te hete) boter toe. Roer er vervolgens het amandelpoeder door.
Voor de taart:
500 g bladerdeeg, 250 g franchipane, 1 eidooier, 1 boon of muntje.
Rol de helft van het bladerdeeg uit en leg in het midden de franchipane in de vorm van een cirkel op 1 tot 2 cm dikte. Srtijk het overtollige deeg in met eigeel. Steek het voorwerp in de franchipane, dek af met het overige uitgerolde deeg en druk de rand goed aan. Snijd de taart rond af en maak met behulp van een mes een grof ruitpatroon op het deeg. Laat mooi goudbruin garen in de oven van 180 tot 200°C, afhankelijk van de grootte tussen 30 en 45 minuten. Laat de taart daarna afkoelen. Plaats een kartonnen kroon op de taart. Presenteer lauwwarm in punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten