Toen in Frankrijk de btw voor de horeca werd verlaagd naar 5,5%, had de regering 3 objectieven voor ogen: de prijzen zouden omlaag moeten, de lonen hoger en er zouden meer arbeidsplaatsen moeten komen. Onlangs werd de stand van zaken gepubliceerd. Van prijsverlagingen is nauwelijks sprake geweest. Maar over de twee andere punten is de Franse overheid zeer enthousiast. De lonen zijn wel degelijk ietsje gestegen, het belangijkste is dat de werkgelegenheid in de Franse horeca inderdaad met mooie cijfers steeg. Dat de prijzen niet zouden zakken, kon iedereen voorspellen. In een sector waar men de touwtjes aan elkaar moet knopen, ga je niet snel met je prijzen goochelen.
In België kwam een halfslachtige maatregel die de btw van 21 naar 12% bracht, echter niet voor de dranken. Belgische restaurateurs staan niet bepaald te juichen en resultaten zijn er dan ook nauwelijks. Het is in België opvallend stil geworden rond het onderwerp. Ik denk dat het tijd wordt dat de bedrijfstak weer eens op de barricaden gaat. Waarom zou in andere landen niet kunnen wat in Frankrijk wel kan? Een knappe politicus die mij dat kan uitleggen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten