zondag 8 augustus 2010

Welke kippen zijn bio?


Rond ons redactiekantoor scharrelen altijd enkele kippen. Pronte beesten die elke dag hun smaakvolle ei leggen. Ze hebben namen die bij echte kippen horen, zoals Klazien, Isabel of Brunhilde. Iedereen bij ons is er zeer aan gehecht. Wanneer je 's ochtend langs hun ren loopt en hen niet uitbundig goedemorgen zegt, roepen ze je jammerlijk na. Overdag moeten ze in hun ren blijven, we willen niet dat bezoekers met poep aan hun schoenen binnenkomen. Maar aan het eind van de middag en in het weekend hebben ze hun feestelijke uurtjes. Ze halen dan gezusterlijk de hele tuin overhoop. Hun eieren zijn met niets te vergelijken, ze krijgen dan ook spullen uit de redactiekeuken die bij de jet set passen.
Maar nu het volgende. Het is onvoorstelbaar moeilijk om kippen te houden, ook al hebben ze een leven als God in Frankrijk, ook al krijgen ze veel aandacht, ook al zijn ze maar met enkelen. Kippen zijn in wezen zeer kwetsbare beestjes waarbij de minste bedreiging van parasieten of snotneusjes fataal kunnen zijn. Of ze zijn broeds en hebben dan geen aandacht meer voor zichzelf. Of er zit een windei in de weg en moet je gyneacologisch te werk gaan. Hoe goed je ook je best doet, hoe zeer je ook de adviezen volgt van de kippen-site, plotseling is er weer een ziek. Zoals eergisteren. De zieke kreeg heel veel extra aandacht, maar was gisteren dood. Het is misschien al de zesde in enkele jaren tijd.
Nu barst de wereld van de kippenboeren die er duizend, tienduizend of honderdduizend hebben. Hoe krijgen die het voor elkaar om hun beestjes te laten leven? En dan met name "bio bedrijven" die hun dieren zogezegd geen preventieve antibiotica en dat soort rotzooi mogen geven. Het is voor mij een reden te meer om voorzichtige vraagtekens bij het woord "bio" te plaatsen.

1 opmerking:

  1. Ik denk Norbert dat jouw kippen al jaren leven en die BiO kippen die wij in de winkel kopen zijn maar enkele weken oud. Ze krijgen de tijd niet om ziek te worden. Maar, ik denk het allen maar.

    Boudewijn Bolderheij

    BeantwoordenVerwijderen