zondag 21 november 2010

In de volgende uitgave van Saisonnier: Koppert Cress vertienvoudigd zijn productiecapaciteit. Daarbij zijn enkele wereldprimeurs.
Primeur 1: Rob Baan wil hiermee zijn bedrijf energieneutraal maken. De groeiverlichting bestaat uit LED lampjes die alleen de lichtsoort uitstralen waar planten mee groeien. De LED-lichtstraten zijn watergekoeld, het water gaat naar een warmtewisselaar. De daken van de kassen zijn dubbelwandig. De zon warmt de lucht tussen de wanden op en deze warme lucht gaat eveneens naar de warmtewisselaar. Daar wordt alle energie omgezet in warm water dat in een reservoir op 170 meter diepte wordt opgeslagen. In de winter wordt dit warme water weer opgepompt en kan dan voor verwarming zorgen. In de winter wordt koud water naar een ander ondergronds reservoir gepompt. Het is dan in de zomer beschikbaar als koelmedium.
Primeur 2: In nieuwe kassen zijn maar liefst 8 meter hoog, nog nooit eerder vertoond. Normaal kun je in een kas één laag planten laten groeien. Door gebruik te maken van LED-verlichting kunnen voortaan 5 rijen planten boven elkaar groeien.
Ook liggen plannen voor nóg een kas klaar die 12 meter hoog gaat worden. U leest er alles over in Saisonnier.

1 opmerking:

  1. En waneer komt de Televisiezender met 24 uur online TV???
    Welke kok gaat meewerken, ene Rudo...?
    Ik vind dit geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen