Wat zijn de ideale drinktemperaturen voor wijnen? Die vraag wordt me dikwijls gesteld. De laatste vijftig jaar, zeg maar de periode waarin we over centrale verwarming en koelkasten beschikken, is er heel wat fout gegaan. Voor rode wijnen die op eiken hebben gelegen, zoals Bordeaux en Bourgognes, wordt in honderdjarige boeken "kamertemperatuur" aanbevolen. Dat begrip is in de loop der tijd door iedereen overgenomen, maar klopt dat nog wel? Wat is tegenwoordig de temperatuur van een woonkamer, zelfs putteke winter? In de meeste huizen is dat al vlot 21, 22 of zelfs 23°C. Terwijl sommigern zich pas prettig voelen bij 28°C of meer. En honderd jaar geleden? Ik denk dat zelfs de happy few het toen 's winters niet warmer had dan 17 tot 18°C. Volgens de originele voorschriften wil "Kamertemperatuur" dus zeggen: 17 tot 18°C. Nu worden er nog betrekkelijk weinig rode wijnen van het type oude Bordeaux of Bourgogne gedronken, over het algemeen is de mensheid overgeschakeld op jonge rode wijnen die nauwelijks of geen hout hebben gezien, met de wilde frisheid van meloenen. Die mag je van mij nog ietsje koeler drinken, zelf vind ik een graad of 12 tot 14 optimaal.
Hoe lager de drinktemperatuur, hoe minder we proeven. Vooral bij witte wijnen kan dat goed van pas komen, want zo kunnen we een te hoge zuurtegraad camoufleren. Maar ook kan koude de rotzooi zoals sulfiet naar de achtergrond duwen. Probleempje is het dan als de wijn ook nog eens veel suiker bevat. Een goedkope wijn met hoge zoetkracht is meestal aangezoet (gechaptaliseerd) door er bietsuiker aan toe te voegen. Bij koude gaan alle smaken naar de achtergrond, de bittere bietsuiker blijft. Je kunt daarom beter suikerwater drinken dan slechte witte wijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten