woensdag 26 januari 2011

De stamboom van de druivenrassen


Waar komen onze wijndruiven vandaan? Dat bleef altijd onbekend omdat er een belangrijke genetische sleutel ontbrak. Dit veranderde met de vondst van een 6000 jaar oud wijnvat in de Areni-1 grot in Armenië, dicht bij de Iraanse grens. UCLA archeoloog Hans Barnard deed er verder onderzoek naar en publiceerde vorige week de resultaten. Het is voor liefhebbers boeiend om de "stamboom" van de cépages te bestuderen.
Kennelijk begon het dus allemaal met de Traminer. Via de Sylvaner ging hij naar de Elzas, via de Sauvignon Blanc naar Bordeaux, via de Pinot Noir naar de Beaujolais, via de Chenin Blanc naar de SudOuest. De druiven die het verst van de stamvader afstaan, werden door de mens het meest gemanipuleerd, zoals de Muscat d'Alexandrie en de Merlot.
Het valt mij op dat diverse stamlijnen ook geografische lijnen zijn. Daarom mogen we denk ik concluderen dat het niet, zoals wel eens wordt beweerd, de Grieken en Romeinen waren die de rassen ontwikkelden. Via hen kwam de stamvader naar diverse streken toe, waarna de typische ontwikkelingen volgden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten