woensdag 19 januari 2011

Namaak

Wat is namaak? Op het eerste gezicht is dat het maken wat een ander al maakte. Nee, dat is geen namaak, dat is kopieëren. Namaak is immitatie. Immitatie is iets namaken, maar dan zonder respect voor het origineel. In de gastronomische keuken zijn van beide allerlei voorbeelden te vinden. Het maken wat al eerder gemaakt werd, dat is de primaire funktie van een kok. Hoogstens kan hij daar nog zijn eigen wending aan geven. Maar vaak zie je immitaties, namaak zonder respect voor het origineel. Het is niet alles goud wat blinkt. Ook buiten de keuken kom je dat laatste wel eens tegen.
Zelfs in de toiletten word je met namaak geconfronteerd, zoals ik vorige week in de RAI zag. Wat ik niet begrijp en nooit zal begrijpen, is waarom de fabrikanten van sanitair producten maken die niet bestand zijn tegen plassers, poepers en doortrekkers. Zo lijkt het me logisch om een drukknop zodanig uit te voeren dat er op gedrukt mag worden. Op het moment dat het sanitair wordt geïnstalleerd, is alles mooi en blinkend. Het lijkt net echt. Maar in no time is het flinterdunne blinkende velletje verdwenen en komt de namaak aan het licht.
Het respectvol kopieëren, daar heb ik geen problemen mee. De overige namaak zou gewoon verboden moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten