woensdag 3 februari 2010

Overeinzingen: Genieten


In Rusland wordt de wodka duurder, zo las ik in de krant. Een halve liter wordt nu twee euro. Aan dat soort prijsstelling hebben wij nog nooit durven denken, de Russen zijn nog steeds bofkontjes. De wodka kent nog een leuke anecdote. Toen Gorbatsjov destijds een wet uitvaardigde waardoor alcohol pas vanaf het middaguur te koop was, schakelden veel Russen over op het drinken van goedkope parfum. Er waren toen nóg meer alcoholdoden te betreuren dan normaal. Maar vooral: de populariteit van Gorbatsjov daalde zienderogen, hij moest bakzeil halen. Waar zijn genotmiddelen goedkoop? Dat is altijd in landen met een totalitair regime. Kijk naar Spanje. Op het moment dat Franco er de lakens uitdeelde, kostten sterke drank en sigaretten er bijna niets. Franco voelde haarfijn aan dat je zo het volk in je greep krijgt. Stel je open voor hun verslavingen en de mensen piepen niet. Dat gold ook voor Rusland.
Waar is alcohol het duurste? In democratische landen. Hoe democratischer, hoe duurder het genot. De politici leven namelijk in het volle besef dat ze verkozen zijn, dus mogen ze de belastingen en accijnzen wel een stukje opschroeven, jaar na jaar. Alleen wanneer de verkiezingen naderen, houden ze zich koest. Dat houdt meteen ook in dat democratisch verkozenen ons systematisch voor de gek houden. Helaas voor ons, zodra er verkiezingen zijn, vergeten we dat allemaal en laten we ons verleiden door klinkende one-liners.
In diverse landen wordt genot in politiek opzicht niet alleen om belastingredenen geweerd, ook de godsdienstige overtuiging van politici speelt een rol. In onze regio zijn het de christelijke partijen die het genot proberen te weren en men verklaart altijd dat Bijbelse overwegingen hierbij centraal staan. Nu ben ik geen schriftgeleerde, zelfs geen gelovige. Toch lees ik wel eens een hoofdstukje in de Bijbel, gewoon uit interesse voor wat anderen bezighoudt. In Prediker 9 zie ik: "Eet uw brood met vreugde, drink uw wijn van goeder harte, geniet het leven met de vrouw die gij liefhebt." In hoofdstuk 7 staat: "Geniet het goede ten dage des voorspoeds, maar ten dage des tegenspoeds, zie toe." Hoofdstuk 6 dan: "Al de arbeid des mensen is voor zijn mond." Dat lijken mij bepaald geen teksten die mij het genieten moeten verbieden, integendeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten