donderdag 19 november 2009

Dank namens vrouw en kinderen




Een van de paddestoelen die tussen juli en oktober in de loofbossen groeien, is de groene knolamaniet. De kleur van de hoed is olijfachtig tot wit. Vooral wanneer hij nog jong is en een gesloten kap heeft (het verschil tussen jong en oud duurt soms slechts enkele uren), lijkt hij op eetbare champignons zoals de gladde boskampernoelje, de stuifzwam en de duifzwam. Wanneer hij wat groenig van kleur is, kan hij lijken op de groene tricholama-soorten of de smakelijke russula. Plukken dus? Nee, liever niet. Dertig tot vijftig gram van dit ding is namelijk dodelijk. Acht tot twaalf uur na het eten ontstaan darmkrampen. Dat is uiteraard te laat om je maag te laten leegpompen. De giftige stof alfa-amanitine mist zijn uitwerking niet, enkele uren later is je lever definitief vernietigd. Wanneer je dan snel bent, kom je nog nèt in aanmerking voor een levertransplantatie. Die is overigens geen garantie voor een prettige levensvoortzetting, want de groene knolamaniet bezit nog zeven andere gifstoffen die hun onprettige werkje doen. De Engelsen noemen deze paddestoel niet voor niets "death cap". Hij heeft voor de volledigheid nog familieleden die even dodelijk zijn, zoals de kleverige amaniet en de voorjaarsamaniet.
Liefhebbers van statistieken kan ik melden dat vijftig jaar geleden de sterftekans nog op 70% lag. Levertransplantaties hebben dit cijfer teruggebracht tot 22,4%. Bij kinderen leidt het eten van groene knolamaniet ook anno 2009 nog bij 51% tot de dood. Zet dit ding dus nooit op je kaart, want na korte tijd zijn alle vaste klanten letterlijk verdwenen...
Maar hoe zit het dan met de paddo's? Daar ga je toch niet dood van? Dat ligt er maar aan. De groene knolamaniet is altijd dodelijk, zijn neefjes de panteramaniet (sterk lijkend op de eetbare parelamaniet) en de vliegenzwam (rood met witte stippen) kunnen afhankelijk van hun dosis dodelijk zijn, echter, wanneer je ze droogt, wordt het giftige ibotenisch zuur omgezet in muscimol. Daar ga je van vliegen, heel even of definitief.
Wat weinigen beseffen is dat élke smakelijke paddestoel ter wereld een giftige tegenhanger heeft die er erg veel op lijkt. Wil je experimenteren, doe dat dan in je uppie. En schrijf voor de zekerheid eerst je testament. Waarbij je het hypotheekvrije onroerend goed liefst overmaakt aan mij, met dank namens vrouw en kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten