Wat bedoelen wij met een jam session? Het woord heb ik jaren geleden gestolen uit de jazz-wereld. Het principe in de jazz is heel eenvoudig: leg een aantal instrumenten klaar en nodig muzikanten uit die elkaar niet hoeven kennen, liefst uit verschillende landen of culturen. Binnen de tien minuten klinkt er geïmproviseerde muziek waar je kiekenboebels (kippevel) van krijgt, uniek en vaak baanbrekend. Stel, zo dacht ik, dat je kookinstrumenten klaarlegt en en aantal koks uitnodigt. Zou dan hetzelfde gebeuren? De eerste keer dat we dat deden, tien jaar geleden in Lille, was een schot in de roos. Franse, Belgische en Nederlandse chefs gingen samen aan de kachel om gezamenlijk gerechten te creëren. Dat was kicken van de bovenste plank! Nadien hebben we die aktie nog heel vaak herhaald en we doen het nog steeds. Inmiddels hebben allerlei criminelen in de kokswereld de term jam session van me gepikt, ik zie het als een compliment. Belangrijk is wel om rond één onderwerp te jammen, want anders wordt het een chaos. Bent u een vakmens, keuken of pâtisserie, en u wilt ooit aan zo'n jam session deelnemen? Geef me dan een seintje. In Schilde liggen/staan alle instrumenten klaar.
Vandaag heb ik met Rik afgesproken dat we een jam session gaan doen rond het thema chocolade decoraties. Het is een onderwerp waarbij iedereen zich helemaal kan uitleven. Maar dan niet met krulletjes, vlindertjes of kerstboompjes, het moet baanbrekend worden. Gegarandeerd zal dat het resultaat zijn.
Op de foto: Eric en Petra in het R&D centrum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten