maandag 30 november 2009

Saisonnier Winter 09

Ook al weet ik dat het verboden is, toch ga ik een tipje van de sluier oplichten. Wat gaat u zien en lezen zodra onze inbinder en uw postbode hun werk hebben gedaan?
We gaan het hebben over twee bijzondere groentes. In de buurt van Mechelen doken we de grond in om de geboorte van het authentieke grondwitloof mee te maken. Het is een gecompliceerd en tijdrovend proces dat voor dit juweeltje nodig is. Minstens even gecomliceerd is de teelt van kardoen, zoals we in Zwitserlang gingen aanschouwen. Kent u deze groente niet, dan wordt het tijd.
Veel paginaruimte reserveerden we voor de Indische maaltijd, zoals die bereid wordt bij Bunga Melatti. De andere restaurants die we flink in de kijker zetten zijn De Godevaart in Antwerpen en De Limonadefabriek in Streefkerk. Het chefsportret is naar onze mening nog meer bijzonder dan ooit, Johan Segers speelt ditmaal de hoofdrol. Hij lijkt een kruising tussen een missionaris en een filosoof, de ontmoeting was zeer intens. "Ieder zijn eigen Kyoto-verdrag" is Segers' motto. Waarom een kip voor twee personen bestemmen wanneer je er vier mensen een plezier mee kunt doen. Maar dan moet je wel weten hoe je het karkas kunt frituren en e poten moet bereiden.
Een ander hoofdonderwerp is Umami, de vijfde smaak. Joost ging in Tokyo op zoek naar de geheimen en vond ze. In datzelfde Tokyo maakte hij een reportage over de gevaarlijke Fugu.
In het Groningse land waren we op bezoek bij een kaasboer, in Chinon ontdekten we de plaatselijke wijn. Dit en nog véél meer ligt binnenkort op uw deurmat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten