De crisis zit tussen de oortjes, bij de ene duurt dat langer dan bij de andere. Ik heb recentelijk twee nationale horecabeurzen achter de rug: Horeca Expo Gent en Horecava Amsterdam. Aan het gedrag van de mensen kon ik haarfijn zien hoe het met de crisisbeleving gesteld is. Mijn conclusie is overduidelijk: Nederland staat op dit moment mijlenver vóór op België.
We doen al vele jaren mee aan beurzen en kunnen meestal vrij nauwkeurig inschatten wat de resultaten zullen zijn. In dit beurzenseizoen was die natuurwet helemaal niet van toepassing. Want wat gebeurde? In Gent draaiden we de slechtste beurs aller tijden. De mensen draaiden om onze stand heen, ze keken, ze raakten dingen aan. Maar liepen vervolgens snel weer weg. Onze omzet was bijna nihil, iedereen hield de portemonnee stevig op slot. Van andere standhouders hoorden we hetzelfde verhaal. De Belgen kwamen om te kijken, niet om te kopen.
Omdat Gent en Amsterdam voor ons vaak parallelle resultaten hebben, verwachtte ik van Amsterdam dus niet heel veel. Maar wat gebeurde er? Een recordomzet. Zoiets hadden we in vijftien jaar nog niet meegemaakt. Het was continu een heksenketel op de stand en iedereen kocht dat het een lieve lust was. De crisis zit tussen de oortjes, in Nederland is die crisis helemaal voorbij. De mensen zien aan de horizon de zon weer opkomen, het consumentenvertrouwen is in Nederland helemaal teruèg van weggeweest. Wat een schril contrast met België!
Nu is er volgens mij geen enkele reden waarom de situatie in twee vergelijkbare buurlanden zo anders moet zijn. Of toch wel? Misschien ligt het wel aan de politieke situatie. Het lijkt erop dat de Belgische politici op de een of andere manier munt willen slaan uit de zogenaamde crisis. De hele dag door nemen ze het woord crisis in de mond, het is volgens mij een pure afleidingstaktiek. Met het woord "crisis" kunnen ze achterliggende belangrijke problemen voor zich uitschuiven. Zolang het crisis is, hoeven ze niet te praten over de communautaire problemen die er wel degelijk zijn.
Wanneer het in economisch opzicht in België slechter gaat dan in Nederland, dan is de landspolitiek daar verantwoordelijk voor. Leiders, dus ook regeringsleiders, moeten hun volk vertrouwen geven. Dan komt het met de economie wel goed. Andersom is ook waar. Maak je volk bang en ze zullen bang zijn om geld uit te geven. Angst voor de toekomst zorgt ervoor dat mensen gaan sparen en daar zit de economie niet op te wachten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten