zaterdag 2 januari 2010

Overpeinzingen: Zwarte dozen

Gisteren is er in België een nieuwe wet van kracht geworden die beginnende restaurateurs verplicht om een geregistreerde, fraudevrije kassa te plaatsen. Een soort zwarte doos dus. Daarmee wordt, zo redeneert meneer Devlies, die de staatsscretaris voor de coördinatie van de fraudebestrijding is, zowel de zwarte omzet als de zwarte tewerkstelling in de sector bestreden. Welk een naïviteit.
Er bestaat al zwart geld sinds de munt werd uitgevonden. Als er in de wereld creativiteit bestaat, dan is het wel op dàt vlak. Alle regeringen van alle tijden ter wereld probeerden er àlles aan te doen, het is nog nooit iemand gelukt. Zelfs bij totalitaire rgimes me een schrikbewind niet. En nu zou een nieuwe kassa plotseling de ultieme oplossing zijn? Laat me niet lachen. Accoord, de bedragen die de kassa passeren, zullen vanzelfsprekend wit zijn. Maar is daarmee het zwarte geld van de baan? Wellicht zal niet alle geld zal de kassa passeren. Of is dat een rare gedachte?
Er is maar één manier om zwart geld te bestrijden, een manier die tot nu toe geen enkele regering aandurfde: Trek de mensen het vel niet steeds verder over de oren. Hef een belastingvoet die de mensen redelijk vinden en in alle redelijkheid willen betalen. Denkt u dat er op de Kaaimaneilanden of andere belastingparadijzen zwartgeldproblemen zijn? Welnee. Die problemen bestaan alleen in landen waar hoge belastingen en sociale lasten moeten worden betaald, dermate hoog dat de mensen het niet begrijpen.
Wat de Belgisch overheid daarnaast zou kunnen doen, is een weldoordachte campagne starten. Want zwart geld is ook een misplaatst deel van de cultuur. Ikzelf ben een fervent tegenstander van zwarte omzet, je bouwt daarmee geen serieus bedrijf op. Daarover schreef ik enkele weken geleden al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten