vrijdag 22 januari 2010

Overpeinzingen: Vleestax

De politiek zegt vaak maatregelen te nemen om het ongewenste gedrag van de mensen te veranderen of te beïnvloeden. Dat lijkt mooi, meestal is het banale geldpakkerij. Wanneer er geen draagvlak is voor de verhoging van de inkomstenbelasting, dan is er altijd wel een ander item te vinden om ons te laten betalen. Een nieuw voorbeeld hiervan vinden we in Nederland: er blijkt nu een vleestax op komst te zijn. Een watvoortaks? Een vleestaks. Wilt u in de toekomst een biefstukje of zelfs maar een gehaktbal degusteren, dan staat Den Haag paraat om een extra graai in uw portemonnee te doen. De politici hebben een zeer eenvoudige redenering ontwikkeld, namelijk: De productie van vlees is belastend voor het milieu en zorgt voor CO2 uitstoot. Dit wil zeggen dat koeien en biggen de noordpool om zeep helpen. Om dat te voorkomen wil Den Haag het vlees duurder maken. Vlees werd altijd gezien als eerste levensbehoefte, dus werd 6% btw berekend. Vlees is helemaal niet meer nodig, zo redeneert men, want ook sojaburgers, kaasrondo's en tofu-blinde-vinken zijn heel lekker. Nu vlees daarom geen basisbehoefte meer is, kan het btw tarief stijgen naar 19%.
Er speelt denk ik nog een ander toekomstig fenomeen. Want ging het met rokers niet net zo? Eerst het roken steeds duurder maken en vervolgens een paria-sfeertje scheppen. Ongetwijfeld zal dat ooit nog met vleeseters gebeuren. Eerst het vlees duurder maken en vervolgens een paria-sfeertje scheppen.
Een volk krijgt de regering die het verdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten