vrijdag 29 januari 2010

Reactie op vegetarisch

Kijk, hier is zo'n koekwaus van het soort dat ik bedoel. Hij mailde me onmiddellijk nadat ik mijn verhaaltje over vegetariërs publiceerde. Zijn naam is Kennth of zoiets. Ik publiceer hier de volledige tekst opdat u zijn soort beter zou herkennen. Hij noemt mij kadaverknager omdat zijn vocabulaire tekort schiet. Gelukkig is deze reactor van een zeldzame soort, we zullen hem in de dierentuin zetten en later een plaatsje geven in de genenbank. Deze zoogdierensoort moeten we bewaren voor het nageslacht.

Hier dus het verhaal van ene Kenneth, trek zelf uw dierbare conclusies en beslis of u met dit individu graag een pintje zou drinken:

Tja... Er zullen best mensen zijn die dit hele verhaal zonder meer aannemen maar dat zullen over het algemeen genomen niet de slimsten zijn. Er wordt hier vanuit gegaan dat de term "omnivoor" een bepaalde dekking geeft. Echter, het is de mens zèlf die voor zichzelf deze aanduiding heeft verzonnen. Dat ten eerste.Het hele verhaal omtrent gebit is allang onderzocht en het verhaal van hierboven raakt kant noch wal. Zet dan op zijn minst het verhaal wat gedetailleerder neer ipv uitlatingen over snijtanden en kiezen, compleet zonder onderbouwing, want dit is nauwelijks informatief te noemen. Zie hier een linkje met een paar vergelijkingen tussen herbivoren, carnivoren, omnivoren en de mens. http://www.vlees.us/ Wat betreft het darmstelsel: Ja, dat is bij de mens langer dan bij een carnivoor. Maar dat maakt ons nog geen omivoor, hooguit een herbivoor, die zich kenmerkt door onder andere een lang darmstelstel. Waarom is het darmstelsel van een carnivoor kort? Simpel. De verteerde resten van vlees moeten het lichaam verlaten vóór het begint te rotten. Bij mensen is dat niet het geval. Omdat het darmstelsel lang is, vindt het rottingsproces al in het lichaam plaats. Iets waarover je zou kunnen nadenken als je de volgende keer commentaar krijgt op de lucht die je achter laat wanneer je weer eens naar WC bent geweest, na een "lekker" biefstukje.Respect.... Mensen die zich tegoed doen aan sadisme uit lust en geestelijke masturbatie (want vlees is zo "lekker") zouden zich moeten onthouden van termen als "respect".Het enige wat ik uit dit stukje kan opmaken is weer de zoveelste kadaverknager die uitvluchten zoekt om niet aan zijn eigen gedrag te hoeven denken.

1 opmerking:

  1. Het darmstelsel van carnivoren is gemiddeld korter omdat sommige soorten vlees veel sneller verteren dan rauwe groenten. Vertering is per definitie een rottingsproces en we hebben hele biotopen aan microorganismen in onze ingewanden die ieder specifieke doelen hebben in de spijsvertering. Wij zijn wandelende symbioses.

    Vele soorten kunnen niets met wortelensap en nootjes en sla. Die willen alleen maar onderdelen van vlees. Daar gaan ze mee aan de slag en met de restprodukten kunnen andere microorganismen en/of wijzelf weer iets.

    Maar dat begrijpen aluhoedjes allemaal niet. De mens is immers uit pure egoïstische wrede lamlendigheid een beetje aaibare dieren gaan opeten? Maar waar komt onze rare ingewikkelde spijsvertering dan vandaan? En hoe kan het dat die biotopen overeenkomen met die van andere primaten, tot DNA-signaturen aan toe? Zouden we dan toch al vele miljoenen jaren omnivoren zijn zoals zoveel succesvolle, niet teveel gespecialiseerde organismen?

    Bij het zien van vleesetende primaten op TV huiveren ze. Vieze apen. Kan niet. Aapje is lief en eet nootjes en bananen. Zelf geleerd op de kleuterschool. Die gaan toch geen insecten, vogeltjes, knaagdieren, reptielen en zelfs soortgenoten oppeuzelen? Verdorie. Dus toch. Sir David Attenborough heeft er mooie films over gemaakt en de primaten kregen niet betaald. Ai. We zijn geen herkauwers. En gelukkig stopt de industrie genoeg dierlijke half-halffabrikaten in vegetarische produkten, anders zou men letterlijk doodziek zijn. En nee, die grondstoffen staan niet op het etiket.

    In het moderne Amerika heb je mensen die zeggen dat de Tyrannosaurus Rex grote tanden had om kokosnoten te kunnen doorbijten. Er is zelfs een heus museum voor ingericht. De dino is pas een paar duizend jaar geleden uitgestorven, zo staat er te lezen. Misschien dat Kenth daar z'n evangelie moet verkondigen.

    Er is nog één schrale troost voor Kenth. Als ie doodgaat gaan de vele niet-wortelsapverterende microben in zijn ingewanden zich tegoed doen aan zijn kadaver. Niet langer gehinderd door het natuurlijke afweermechanisme -er wordt nu al heel wat afgeknokt in de buik- wordt ie verteerd door z'n eigen spijsvertering. De natuur zit prachtig in elkaar. Eten en gegeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen