zondag 10 januari 2010

Overpeinzingen: Europa en de eieren

Op de markten waar boertjes hun producten verkopen om een centje bij te verdienen, kom je geen eieren meer tegen. Dat is merkwaardig, want had vroeger niet iedere boer een mandje staan? De eieren die naast de uien en de preien stonden, zijn helemaal verdwenen. Dat is jammer, want er smaakt niets zo goed als een vers eitje van de kip die de hele dag op het erf rondscharrelt. Zijn de kippen in staking gegaan? Nee, het is alweer Brussel.
Wat is er aan de hand? Alle eieren die op de markt worden aangeboden, moeten voortaan per stuk zijn voorzien van een code van acht cijfers. Het eerste cijfers staat voor de productiewijze: 0 betekent biologisch, 1 een vrije uitloop, 2 dat de kippen op de grond mogen slapen en 3 dat ze uit een legbatterij komen. De volgende twee cijfers staan voor het land van herkomst, gevolgd door vijf cijfers die de identiteit van het erkende productiebedrijf aangeven. Erkend productiebedrijf? In het woordenboek van de kleine boertjes komt die term niet voor. De boertjes zijn met de seizoenen bezig. In Frankrijk, Italië en Spanje zie je ze op de markt staan met zes bosjes wortelen, tien kroppen sla en een halve kilo sperziebonen. Omdat ze ook nog een mandje eieren bij zich hadden, konden ze overleven. De Brusselse ambtenaren vonden het echter een heel bizar idee dat een boertje zo maar eieren verkoopt. Er zijn vele duizenden boertjes en hoe moet je die controleren? Hun kippen zullen wel onhygiënisch zijn, ja misschien zelfs pikken ze in de mestvaalt. Wellicht ruiken ze naar stront en eten ze vieze pieren. Een steriel fabrieksei van een erkend productiebedrijf is veel beter voor de mensen.
Er zit in Brussel nog een addertje onder het gras: het is officiële Europese politiek om de zogenaamse officiële bio-boeren te ondersteunen. Wat is er beter dan alle concurrentie al bij voorbaat de das om te doen? En dus mogen gewone boertjes hun eieren niet meer verkopen. Ze moeten hun kippen de opdracht geven om zowel anus als cloaca permanent dicht te knijpen.
U en ik zijn fervente tegenstanders van dit soort onzin, en wel om verschillende redenen. Ten eerste wordt alwéér een mooi en smaakvol product om zeep geholpen. Leve de smaakvervlakking! Ten tweede krijgen de kleine boertjes het alwéér een stukje moeilijker. Velen zullen stoppen, waardoor we niet alleen hun eieren gaan missen, ook hun handjevol artisjokken, meloenen en aardperen. En reken erop dat Brussel steeds verder zal gaan met deze onzin, want voor de toekomst ziet Europa geen heil in de kleine boertjes, ze moeten vooral weg. Dat is politiek vastgelegd. De amtenaren zullen straks ongetwijfeld gaan komen met een erkend goedkeuringsnummer voor spinazie, alleen al van het idee beginnen ze te kwijlen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten