zondag 24 januari 2010

Overpeinzingen: Huiswijn van het jaar

Wanneer gereputeerde media een persoon of product uitroepen tot ".... van het jaar" of een andere prijs of titel uitvaardigen, is dat volkomen legitiem. Wijzelf verlenen bijvoorbeeld al jarenlang de titel "Aspergerestaurant van het jaar". GaultMillau roept de Chef van het jaar uit en zo zijn er wel meer voorbeelden. We mogen ervan uitgaan dat de media geen verborgen financiële agenda hebben die een titel waardeloos maakt. Wat anders is het wanneer een leverancier met titels gaat zwaaien, dat is al bij voorbaat verdacht. Op de Horecava kwam ik zo'n leverancier tegen, hij stond in de stand naast de onze.
"Huiswijn van het jaar" is een veelbelovende titel die het in de horeca goed doet. Wanneer je je gasten de huiswijn van het jaar kan schenken, ben je koopman. Maar je bent vooral koopman wanneer je de domeinnaam huiswijnvanhetjaar.nl claimt en daar vervolgens goede sier mee gaat maken. De zogenaamde huiswijnen van het jaar die ze op de horecava schonken, zouden volgens mij nooit door een professioneel proefpanel komen, het was banaal spul dat met een zelfbedachte titel tot waarde werd gebracht. Wie steekt daarachter? Daar was ik benieuwd naar dus even de site bezocht. Ik klikte "wie zijn we?" aan en las een kort lulverhaaltje over "De onafhankelijke jury bestaat uit wijnkenners, horeca-ondernemers en consumenten". Bravo. Op de hele site is geen enkele naam te vinden, alleen een adres: Westerdoksdijk 636, Amsterdam. Daar zal dus wel een gereputeerde wijnhandel gevestigd zijn? Ik denk het niet, want op Google kan ik niks over dat adres vinden. Maar wacht eens, er staat ook een 06-nummer op de site. Af en toe kun je die terugvinden op Google. +31(0)6.464.409.50, hebbes. In het Westerdok wordt een kinderoppas gevraagd door Rex. Dat moet dus onze nieuwe wijngoeroe zijn.
Huiswijn van het jaar, de professional die daar intrapt, die mag denk ik terug op cursus.

1 opmerking:

  1. Extra research had opgeleverd dat alle wijnen die geschonken zijn op de Horacava prijswinnaars zijn. Bijvoorbeeld in de competitie van Proefschrift,ook winnaars van Perswijn en door de Nederlandse sommeliers uitverkozen de wijnen van het jaar 2009 zijn geschonken zoals de Duitse wijnen van Wittmann die in Duitsland dit jaar is verkozen tot beste
    wijnhuis van Duitsland in Eichelmann.
    Vanaf dit jaar organiseert Huiswijn van het Jaar ook een competitie met een onafhankelijke jury, hiervoor zijn instanties als de Stichting vakonderwijs Horeca - het wijninformatiecentrum - Iens independent e.d. benaderd. De wijnen voor het proefpanel worden ingezonden door verschillende importeurs,
    op de beurs werden ook wijnen die wijn van het jaar zijn geweest van verschillende importeurs geschonken. De tot nu toe betrokken leveranciers zijn verdeeld per regio en de leverancier in de regio Amsterdam was ook uitgenodigd om op de Horecava deelte nemen. Het doel van Huiswijn van het Jaar is dat de consument ook in een kroeg, eetcafe en restaurant goede wijn kan drinken en dat al aan de buitenkant van de locatie kan zien aan de hand van het logo Huiswijn van het Jaar.
    De internetsite hebben we als voorbeeld op het net gebracht om te laten zien wat de bedoeling wordt. Doel van ons concept is: waar drink ik een lekker, goed glas wijn. Een beeldmerk als, waar drink ik een brand biertje - of een ander merk is er bij
    wijn nog niet bij. Helaas, vinden wij, zie je niet aan de buitenkant van een
    horecabedrijf of ik daar ook een lekker glas wijn kan drinken. We houden kantoor op de Westerdok 636 te Amsterdam.
    Graag nodigen wij u uit bij de eerst komende proeverij die maandag 1 maart
    2010 zal plaatsvinden. Hier zullen diverse horecaondernemers, enkele van hun
    klanten en andere genodigden aan deelnemen. Uw mening is kennelijk anders over de gekozen wijnen dan die van de professionals die de betreffende wijnen die we op de horecava hebben geschonken.

    Met vriendelijke groet,

    Erik van der Velde
    Huiswijnvanhetjaar.nl
    06-265.261.63

    Tijd voor wijn!


    Eichelmann 2010

    Weingut des Jahres mit der
    besten Weissweinkollektion

    "Eine grandiose Kollektion: Tolle Gutsweine, tolle Ortsweine - und was für großartige Große Gewächse!Der Morstein strahlt, das Brunnenhäuschen ist gewaltig,Aulerde und Kirchspiel sind Komplex und Nachhaltig. Riesling pur!" Einen Auszug als PDF finden sie in unserem Pressebereich.

    BeantwoordenVerwijderen