woensdag 13 januari 2010

Overpeinzingen: Vreemdgaan

Met de regelmaat van de klok krijgen we een nieuw verhaal te horen over de restaurateursvrouw die in een compromitterende houding werd aangetroffen in de bezemkast, dit in aanwezigheid van een zelfstandig werkend kok. Of ze is zwanger van een Haagse souschef. Of ze heeft plotsklaps huis en haard verlaten om een collega-restaurateur met haar komst te verblijden. Zelfs kan ze met een culinair journalist of met de man van de wasmachines bijzondere momenten hebben beleefd waarbij het gelegenheidspaar kraaide van plezier. Vreemd eigenlijk dat er in de horeca zo veel wordt vreemdgegaan. Zouden gezond eten en goede rode wijn tot verhoging van de hormonenspiegel leiden? Van timmermans- of metselaarsvrouwen hoor je die berichten veel minder. Die zitten thuis braaf in hun uppie te wachten op hun echtgenoot. Maar ja, die eten frikandellen en drinken cola, dus van hormonen hebben ze geen last. Of zou er iets anders achtersteken dan eet- en drinkgewoontes?
Het is algemeen bekend dat er in de wereld veel en vaak wordt vreemdgegaan, met alle eventuele gevolgen van dien, ook door timmermansvrouwen. Daar hoor je alleen niets van, ze pakken hun koffers en zelfs de buurman heeft het niet in de gaten. Wat anders is het wanneer het om restaurantkoppels gaat. Ze hebben de zaak met hun tweeën opgebouwd en spelen er elk een markante rol in. Wanneer er één opstapt, valt alles in duigen. Zoiets verneem je snel. Gelukkig kunnen restauranteursvrouwen op twee oren slapen, hun mannen gaan niet vreemd. Die hebben het te druk met andere dingen.
Ik heb hier een boodschap voor aankomende restaurateurs. Die moeten op achttienjarige leeftijd hun toekomstige levens- en zakenpartner niet alleen kiezen op haar ronde vormen, een wijndiploma en een pa met geld, hoe aantrekkelijk zulke vooruitzichten ook mogen zijn. Ook zonder weelderige vormen, zonder wijndiploma en zonder rijke pa kan je met z'n tweetjes in het leven héél veel bereiken. Waar het om gaat is dat je iemand kiest waarop je bouwen kunt. Een moeilijke materie, want hoe herken je zo iemand? De enige cursus die hierover bestaat, is het leven zelf. Begin daarom een restaurant met het goede voornemen dat je voor elkaar tijd zult vrijmaken, quality time, zelfs nadat je onverhoopt sterren hebt gekregen. Tijd voor elkaar is van tijd tot tijd belangrijker dan ambities of een extra tafeltje. Bereidingen doe je niet alleen achter het fornuis, ook in de echtelijke sponde. Zo niet, dan wordt dat werkje je door een chef tournant uit handen genomen. Daar kun je de klok op gelijkzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten