zaterdag 9 januari 2010

Overpeinzingen: De banketbakker

In een supermarkt kwam ik een heel luxe doosje tegen van een patissier, waarin twee kleine frambozentaartjes zaten. Op de verpakking stond een verhaaltje met de titel "Echte passie voor het vak. Geboeid door de creativiteit, het vakmanschap en de waarden van zijn ouders... Zijn respect voor vakkennis en traditionele, goedbewaarde recepten inspireren hem nog steeds." Na deze sympathieke woordenvloed draaide ik het doosje om en las toen een heel ander verhaal. Let wel, het gaat hier om twee simpele taartjes. Tarwezetmeel, verdikkingsmiddel E412, E466, conserveermiddel E200, gemodificeerd zetmeel, gelatine, emulgator E471, E435, conserveermiddel E202, kleurstof E160a en verdikkingsmiddel E407. Over de afwerking van de taartjes, gewoon dus de simpele gelei waarmee de framboosjes worden afgelakt, stond te lezen: verdikkingsmiddel E440, E407, zuurteregelaar E330, E332, E333, conserveermiddel E202, kleurend plantenextract, aroma.
Wanneer een banketbakker dankzij de familiereputatie en mooie producten succes heeft, groeit zijn personeelsbestand. Hij wordt groter en groter en ook zijn klanten worden groter. Op zeker moment kan hij zijn producten in alle supermarkten van het land kwijt. Omdat hij in zijn atelier tegen steeds meer technische probleempjes aanloopt, neemt hij een productontwikkelaar/technoloog in dienst. Deze heeft op school geleerd om probleempjes op te lossen met hulpgrondstoffen. Wanneer een hulpgrondstof negatieve bijwerkingen heeft, wordt een extra hulpmiddeltje toegevoegd. Enzovoort. De producten van de brave banketbakker komen steeds verder af te staan van het ambacht en de tradities. Met andere woorden is de banketbakker op zeker moment geen banketbakker meer, hij is een banale producent geworden. Zijn voorouders zouden zich met hun familierecepturen omdraaien in hun graf en ook de framboosjes op de taartjes voelen zich niet meer gelukkig. Vanaf nu gaat de reputatie onverbiddelijk afbrokkelen. Het is tijd voor maatregelen.
Wanneer u zichzelf in dit verhaal herkent, zoek dan de oude recepturen op en begin op een verloren zondagmiddag weer helemaal opnieuw. Wanneer u tegen technische probleempjes aanloopt, haal er dan een ouderwetse vakman bij. Misschien is het nog niet te laat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten