zaterdag 2 januari 2010

Overpeinzingen: Vrouwen in de keuken

In de professionele keuken komen we slechts weinig vrouwen tegen. Koken lijkt in het restaurant een mannenaangelegenheid te zijn. Dat is jammer, want de gerechten die door een vrouw zijn bedacht en bereid, hebben altijd een prachtig ondefinieerbaar extraatje, met ietsje meer oog voor detail. Ik denk de oorzaak wel te weten en die ligt in de traditie van het vak. Vijftig jaar geleden nog was koken een immens zwaar beroep waaraan zelfs de sterkste mannen uiteindelijk bezweken. Daarnaast was er de gebroken service, met een echt mannencultuurtje in het café om de volgende werkbeurt af te wachten. Welke dame zou zich hier vroeger willen laten zien? Gelukkig is alles anders geworden. Het werk, hoewel nog steeds niet voor softies, is in fysiek opzicht veel lichter geworden. De hotelscholen tellen steeds meer meisjes als leerling en dat mogen we alleen maar toejuichen. Leraren, wees er extra zorvuldig mee, ben er extra zuinig op. Welkom dames, welkom in het mooie vak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten