vrijdag 29 januari 2010

Overpeinzingen: Vegetarisch

Vooropgesteld, ik heb respect voor de keuzes die mensen maken. Maar dat wil niet zeggen dat ik het altijd met ze eens ben. Ook andersom uiteraard. Maar degenen die uit principiële overwegingen zelf theorieën bedenken die hun principiële keuze moeten bevestigen, die zijn verkeerd bezig. Wanneer ze bijvoorbeeld willen beweren dat de mens niet gemaakt is om vlees te eten, zijn ze gewoon liegebeest. We hoeven alleen maar naar ons lichaam te kijken om te constateren dat de mens een omnivoor is, een alleseter. Ons gebit verraadt al veel: we hebben zowel kiezen (tanden om planten en zaden te malen) als snijtanden (die het vlees moeten verscheuren). Bovendien is ons darmstelsel volledig ingericht op het verwerken van zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Wat dat betreft staan we genetisch zeer dicht bij een andere alleseter, het varken. Waar komen wij mensen vandaan? Van onze voorouders uiteraard. Geloof me, die hadden vroeger nooit kunnen overleven en voor nageslacht (dus voor u) kunnen zorgen wanneer ze vegetarisch waren geweest. Het waren opportunisten die alles aten, ook alles moésten eten, wat op hun pad kwam. Tegenwoordig hebben we het gemakkelijk. Wanneer het koud is, zetten we de verwarming aan en wanneer we iets willen eten, gaan we naar de supermarkt. Dat zijn de luxes van de moderne tijd en staan ver weg van de situatie die tot voorkort nog gewoon was. Denkt u dat het winterkoninkje dat bij ons in de haag woont, 's winters kieskeurig kan zijn? Uiteraard niet want hij beschikt niet over centrale verwarming of supermarkten, hij moet zorgen voor een totale eigen energiebehoefte. De mens van nog geen honderd jaar geleden gedroeg zich hetzelfde als mijn winterkoninkje.
Kachel en supermarkt hebben ons in een luxe situatie gebracht. Wat we maar kunnen bedenken, het is altijd à la minute binnen handbereik. Wanneer je, zoals mijn dochter, kiest voor een vegetarisch leven, dan kun je dat permitteren omdat de mogelijkheden er zijn en omdat onze energiebehoefte laag ligt. Maar ga dan niet beweren dat de mens een van nature vegetarisch wezen is. Gelukkig is mijn dochter intelligenter dan dat. Zelfs laat ze haar kinderen af en toe vlees smaken, opdat ze later hun eigen vrije keuze kunnen maken. Kijk, daar heb ik nu héél veel respect voor. Maak je keuzes voor jezelf, maar vermoei daar andere mensen niet mee, ook niet je familieleden. Respect is pas respect als het wederzijds is. Dat wordt wel eens vergeten.

1 opmerking:

  1. Als we er nu eens vanuit gaan, dat de mens van oorsprong een vruchteneter is. We hebben handen om bananen en ander fruit te plukken, vingers om zaden op te pakken. Je komt dan inderdaad in de buurt van het type aap of gorilla. Typisch een voorbeeld van een dier dat grotendeels leeft van plantaardig voedsel.

    Tegenwoordig eet een groot deel van de mens inderdaad vlees. Maar dat vlees nemen ze alleen tot zich als dit grotendeels is vermalen, gekookt, gebakken of gebraden. Tevens moet het voorzien zijn van zout, peper en specerijen. Want anders is vlees niet te vreten.
    Echt natuurlijk kan je dat niet noemen. Tenzij je er vanuit gaat dat natuur begint met het menselijk gebruik van vuur.

    Maar laten we de oertijd maar bij de oude oertijd laten. De mens heeft in de loop der tijd zichzelf verrijkt met enige intelligentie. Helaas wordt deze niet altijd zinvol toegepast, met als gevolg: vervuiling, verspilling, vernietiging en overdreven gebruik van energie en opdrogende brandstofbronnen.

    Er gaan steeds meer stemmen op, die aangeven dat het gebruik van dieren voor vlees niet bepaald humaan is. De mens komt er achter dat ze eigenlijk beestachtig omgaat met dieren. Eigenlijk nog erger, want er zijn maar weinig beesten die dieren fokken, te eten geven, in een klein hokje opsluiten en na een kort leven doden en lekker opeten.
    Als je een beetje nadenkt, zijn er meer redenen om maar eens wat minder tot geen vlees te eten. Op het Internet vind je er talloze.

    Eigenlijk is er voor de Westerse mens geen enkele goeddoordachte reden om vlees of vis te eten.

    Omdat het lekker is?????

    BeantwoordenVerwijderen