donderdag 25 maart 2010

Cock-boeck



Onze redacteur Danny is een fervent verzamelaar van zéér oude kookboeken in de Neederlantsche tael. Ik denk dat er een substantieel deel van zijn inkomen aan opgaat. Het moet gezegd, ik ben er jaloers op. Af en toe komt hij met een nieuwe ontdekking op de proppen, zoals ook vandaag. Een juweel uit het jaar 1617. In die vervlogen tijd bezag men het koken anders dan nu, het receptenkatern maakt deel uit van een medicijnboek: "Een Bequame ende nootsakelicke teghenwoordighen Medecijn-boeck van nooden zijn." Waarom we op onszelf moeten letten, is gemotiveerd in het woorwoord: "Des menschelicken levenselende / die met der sonde veroorzaeckt is / heeft ons gedwongen op middelen te bedincken / daer door die daghelicksche toevallende gebreken das menschen mochten geholpen worden / die oock door Godts ghenade / ende door der Midicijnen / zijn gebonden geweest. Van wegen welcker netbaerheidt / en nootzakelickent / dele conste met billichent / wel mach gheprezen worden. Mits datter dan zo veel ontallicke ghebreken zijn..."
Kip met sinaasappel
Het receptje dat ik wist te ontcijferen, geeft een mooi sfeerbeeld van de keuken, 400 jaar geleden. Peper en zout komen er niet aan te pas:

Om eenen Capoen te smoren met Oraengeschellen
Neemt den Capoe / braet hé bycans morwe / trect hem dan vande spit / en neemt Orangeschelle in quartieren gesneden / in water morwe / neemt dan rijnsche wijn in eene schoonen pot / en doet de Orangeschillen daer in / ende Suycker tot dattet soet genoech is / doet dan de Capoen daer op / latet tsamen stove / tot dattet genoech is / doet dan den Capoen inde schotel / en giet de schellen met het sop daer over / strooyter Caneel op / ende dienet ter tafelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten