vrijdag 19 maart 2010

De nieuwe Saisonnier is gedrukt!

Culinaire Saisonnier, uitgave lente 2010, is gedrukt. Op dit moment ontfermt de binderij zich over het papier en dat duurt even, want Saisonnier wordt zoals u weet met linnen gebonden.
Wat mag u in de komende uitgave verwachten?

We nemen u mee naar de Bresse-streek ten noorden van Lyon. Daar maakten we een grote reportage over de befaamde Poulet de Bresse en al zijn/haar achtergronden. In diezelfde regio maakten we ons chefsportret, ditmaal van Georges Blanc. Aspergerestaurant van het jaar is Brienen aan de Maas. We tonen u diverse asperge creaties van sterrenchef René Brienen.
We gaan weer in Parijs op verkenning om te bekijken hoe de gastronomie er met kalfsvlees omgaat en doen dat in La Bigarrade.
De andere restaurants die uitvoerig aan bod komen, zijn De Jonkman en Château Neercanne. Op dit laatste adres staat Hans Snijders al 30 jaar achter het fornuis, waarvan de laatste 25 jaar met een ster. Ook is directeur Harkema al 25 jaar op post. Drie jubilea dus. Hans laat ons in een serie gerechten telkens een ander tijdsbeeld zien uit zijn dertigjarige periode, zeer boeiend is dat.
Het artikel over kruiden en kruidenmengsels gaat over de vadouvan.
Een zeer traditionele worst uit het Alpengebied is de morteau, u gaat dat ding uitvoerig leren kennen.
Voor saffraan zijn we te gast aan de voet van de Mont Ventoux.
In de omgeving van Brussel ontrafelen we de geheimen van de geuze en de geuze-lambiek en in Antwerpen zijn we op bezoek bij brouwerij De Koninck.
De moleculaire Parijse professor Hervé This is weer paraat met een nieuwe vinding, hij toont deze keer een crème anglaise die niets met room te maken heeft.
In de Po-vlakte bestuderen we de authentieke parmesaanse kaas.
Voor de wijnreportage hebben we de tocht naar het zuidelijke puntje van de Jura gemaakt, de vrijwel onbekende maar zeer mooie AOC Bugey is het onderwerp.
Al van "dry aging" gehoord? Dit is de manier waarop men in de States rundvlees laat rijpen, met een resultaat dat zoveel beter is dan we gewend zijn.
Dit en nog veel meer in de komende lente-uitgave van Culinaire Saisonnier...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten