vrijdag 19 maart 2010

Het kloostervarken




Precies tien jaar geleden zaten vijf Limburgse varkensboeren met elkaar aan tafel. Ze kwamen tot de conclusie dat ze dezelfde gedachten hadden. Ze hadden genoeg van de manier waarop de varkenssector in elkaar stak, ze waren niet tevreden met de kwaliteit die ze van hun afnemers moesten maken, ze wilden eigenwijs zijn. Daaruit ontstond een fenomeen dat in de Benelux zijn weerga nauwelijks kent. De vijf boeren gingen een verbinding aan met de abdij Lilbosch in het buitengebied van Echt. Met het juiste varkensras begonnen ze in de abdij aan een nieuwe (ofwel oude) productiewijze. De varkens lopen en scharrelen buiten, maar mogen ook naar binnen wanneer ze dat willen. Ze worden verzorgd door een vaste broeder die alle dieren bij hun naam kent. De voeders, uitsluitend granen, worden geheel op eigen grond geteeld. Toen de productiewijze van dit kloostervarken eenmaal op punt stond, was de Nederlandse gastronomie helemaal overtuigd van dit donkere vlees met zijn lekkere speklaagje. Het succes van Livar bleef stijgen, zodanig dat de kloostertuinen te klein werden. Gevolg was dat een syseem van zorgboerderijen werd opgezet, waarbij de varkens onder exact dezelfde condities als op het klooster leven. Er kwam een eigen vleesuitsnijderij en een eigen charcuterieproductie. Inmiddels zijn ook diverse kwaliteitsslagerijen helemaal op het Livar varken overgestapt. Eergisteren zat ik op de beurs Tavola (Kortrijk) met twee van de initiatiefnemers aan tafel: Hans en Frans. Het zijn gelukkige mensen, want ze maken mooie dingen. Stijgt het succes hen naar het hoofd? Helemaal niet. Ze zien zich als de bewakers van een productiesysteem dat geen concessies duldt. In tien jaar tijd hebben ze een eigen varkenswereld geschapen waar de vleesindustrie geen antwoord op kan of wil geven. We hbben geluk dat er zulke mensen bestaan!
Er zijn nog wel enkele voorbeelden te noemen, zoals boer Heida met zijn yoghurtjes in de Flevopolder of het Drentse Hoogveenlam. Maar toch komen initiatieven die ons weer van ouderwetse kwaliteit laten genieten, hier maar moeilijk van de grond.
Bezoek eens de site http://www.livar.nl/ en zie hoe de varkens zich ook heel gelukkig voelen in de sneeuw. Fantastisch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten